Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Po stopách Vinetoua

Po stopách Vinetoua
zdroj: tisková zpráva

Máte rádi "Mayovky"?

„Po stopách Vinetoua“ není název žádného westernového filmu, ale název kulturně - turistické akce, která se bude konat na přelomu května a června příštího roku v prostoru Národních parků Paklenica, Krka a Plitvická jezera, Parku přírody Velebit, v kaňonu řeky Zrmanja a na dalších místech Chorvatska, kde se před více než 40 lety natáčely filmy podle předlohy německého spisovatele Karla Maye o indiánském náčelníkovi Vinetouovi. Překrásná místa natáčení si zachovala svou krásu i v dnešní době a tak četní milovníci příběhů Karla Maye mohou vyrazit za svým dobrodružstvím po stopách Vinetoua.

Na základě zájmu turistů zorganizovalo před dvěma lety Turistické sdružení Starigrad ve spolupráci se společností Jadran film první setkání milovníků Karla Maye v Chorvatsku. Manifestace přilákala mnoho milovníků Vinetoua, členy filmového štábu (herce, kaskadéry, scénáristy), autory knihy „Po stopách Vinetoua“ a další. Akce se konala na původních místech natáčení. Tato akce později přerostla do turistického projektu „Po stopách Vinetoua“ v rámci kterého se začalo s instalací informačních tabulí v místech natáčení, byla vytištěna mapa s popisem míst natáčení, byl zřízen informační bod v Starigradu - Paklenici s dokumentární výstavou a pokračovalo se s konáním již zmíněné stejnojmenné akce. V jejím rámci byly zorganizovány prohlídky míst, na kterých se v období od roku 1962 do roku 1968 natáčely filmy o indiánském náčelníkovi Vinetouovi, setkávání s členy filmového štábu, filmové projekce a literární večery, jízda na koni a lukostřelba, zábavní program v country stylu a seznámení návštěvníků s chorvatským kulturním dědictvím.

Z celkového počtu 10 filmů natočených v Chorvatsku podle románů Karla Maye jich polovina vznikla na území Národních parků Paklenica, Krka a Plitvická jezera, Parku přírody Velebit a řeky Zrmanja. Po dobu natáčení pobýval filmový štáb ve starém motelu Alan a tak je v současnosti stejnojmenný hotel neopomenutelné místo pro milovníky Vinetoua v podání herce Pierra Brice.

Nápad na vytvoření nového turistického produktu nazvaného „Po stopách Vinetoua“ vznikl poté, co bylo zjištěno, že starigradský kraj navštěvují četní milovníci Vinetoua, kteří chtěli navštívit původní místa natáčení, jenž i dnes zůstala zachována ve své původní kráse, díky které padla volba na zdejší kraj v konkurencí Španělska, Portugalska a některých dalších evropských zemí.

Oživení příběhů o legendárním indiánském náčelníkovi má za účel seznámit nastupující generace s touto částí chorvatských filmových dějin, ukázat návštěvníkům přírodní krásy odlišným způsobem a zajistit jim jedinečný zážitek. Území obce Starigrad díky propojení moře a hor skýtá ideální možnosti pro rozvoj selektivních druhů turistiky, především pak její aktivní formy. K již existující nabídce pěší turistiky a horolezectví, cyklistiky, raftingu a sjíždění divoké vody se skrz projekt „Po stopách Vinetoua“ rozvíjí nabídka jízdy na koni a lukostřelby, což je součástí akce. Toto by mělo vést i k prodloužení zdejší turistické sezóny. Knižní a filmová legenda – indiánský náčelník Vinetou, se tímto stává i propagátorem chorvatského cestovního ruchu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma