Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Podaří se někdy odhalit tajemství Stonehenge?

Podaří se někdy odhalit tajemství Stonehenge?
zdroj: tisková zpráva

Zbytky megalitického objektu ve Stonehenge ležící poblíž anglického města Salisbury lákají nejen miliony turistů, kteří je každoročně jezdí obdivovat, ale i odborníky. Ti se zase přou o význam a účel této neobyčejné stavby.

Nicméně se jim zatím nepodařilo rozluštit nejen záhadu, k čemu sloužila ale ani i to, jak se pravěkým lovcům s primitivními nástroji podařilo upravit a hlavně vztyčit kolosální  kvádry do místy až desetimetrové výšky.

Další otazníky

Před časem se sice kus záhady podařilo archeologům objasnit, avšak jejich objev přinesl i další a další otazníky. Jen asi pět kilometrů od této památky se jim totiž podařilo objevit ostatky zámožného lučištníka, ležícího v hrobě starém 4000 let (nejstarším v Anglii).

Kromě těla v něm nalezli i stovku předmětů, mezi nimi zlaté náušnice, měděné nože a keramiku, což nasvědčuje tomu, že šlo o velmi význačnou osobnost.

I kvůli tomu se pohřbené osobě dokonce přezdívá král ze Stonehenge. To ale není všechno. Antropologové, kteří podrobili tělo pečlivému zkoumání.

Pak prohlásili, že podle všeho jeho držitel pocházel z Alp, pravděpodobně z nynějšího Švýcarska, Německa nebo Rakouska.

Stonehenge zdroj: tisková zpráva

Alpský horal?

Testy zubní skloviny prokázaly, že se tento muž narodil v Alpách. Na zubech se totiž vytváří různé poměry izotopů kyslíku a právě poměr, který byl zjištěn na tomto chrupu dokazuje, že jde o někoho z Alp," řekl archeolog Tony Trueman.

Co ale nevysvětlil bylo: Kde se ale na tomto území vzal, jakou měl funkci?  Šlo o jakéhosi stavebního poradce? Pokud ano, proč se podobné památky nenalezly i na území těchto států?

Spolupracovaly nějak germánské kmeny se těmi, co žili na tehdejším britském území? A takto bychom mohli pokračovat dál.

V každém případě čeká vědce ještě pořádný kus práce, než všechny kamínky zapadnou do mozaiky…

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma