Podzimní čas Törggelen v Jižním Tyrolsku
Pokud přijedete do Jižního Tyrolska od října do konce listopadu, rozhodně byste se měli zúčastnit oslav Törggelen.
Název je odvozován od slova „Torggel“, starého výrazu pro získávání šťávy z vinných hroznů, a vrací se až do doby, kdy obchodníci s vínem chodili od farmy k farmě a ochutnávali nová vína, a zároveň byli zasypáni sezónními produkty farem a tradičními pokrmy. Po skončení sklizně měli vinaři ve zvyku navštěvovat se navzájem a ochutnávat mladé víno. Tato příjemná zvyklost se dochovala do dnešních dnů a nyní se jí mohou účastnit i sezónní hosté.
Slavnosti Törggelen začínají s vinobraním a končí s padajícím listím na konci podzimu. Zatímco mnoho místních lidí ochutnává opékané kaštany, nové víno či čerstvý vinný džus, jiní si vybírají opravdovou hostinu na tradiční jihotyrolské farmě. K ochutnání jsou typické jihotyrolské lahůdky, jako například knedlíky, špek (konzervovaná, vyuzená vepřová šunka) či sladkosti jako jsou koblihy či pražené kaštany. Usedlosti, které v tomto období vítají hosty k obloženým stolům se nazývají Buschenschänke. Říká se jim tak podle větvičky – bush – která se připevňuje na dveře. Mnohé z těchto usedlostí mají staré, dřevěné místnosti, z nichž se na podzim stávají krčmy a jsou otevřeny veřejnosti.
„Jděte za vínem sami, nečekejte až víno přijde za vámi“, říká staré jihotyrolské přísloví. Tím je myšleno, že víno nejlépe chutná na místě, kde vzniklo. To zjistíte právě v selských usedlostech, které nabídnou typické vinné odrůdy – bílý Müller Thurgau nebo červený Vernatsch.
Přestože jsou oslavy zaměřeny především na hodování, jejich součástí bývají také procházky do přírody, která je na podzim v Jižním Tyrolsku velmi okouzlující. To platí zejména pro údolí Eisacktal/Valle Isarco, jehož svahy jsou porostlé mohutnými kaštanovníky. Právě kaštany jsou další plodinou neodmyslitelně spojenou s podzimním svátkem. Už dávno nejsou k dostání jen v papírových kornoutech na ulici. Místní kuchaři je používají jako základní ingredienci v řadě pokrmů od polévek a nádivek až po cukrářské výrobky. Rozemleté na mouku se přidávají do pečiva, chleba, dortů nebo pudinků. Čerstvě upražené kaštany přijdou k chuti během koštování mladého vína.
Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na webových stránkách www.suedtirol.info
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 29.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,270 | 25,390 |
USD | 23,850 | 24,030 |