Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Podzimní Turecko je super

Podzimní Turecko je super
Istanbul, Turecko | zdroj: ThinkStock

Turecko je díky poloze na hranici Asie a Evropy od starověku křižovatkou kultur. Navíc je tu rozmanitá krajina, dvě moře a množství památek, takže každý si přijde na své. Hodně turistů do něj míří právě na podzim, ušetří na slevách a přitom slunce svítí skoro stejně jako v létě.

I když Orient je všudypřítomný a projevuje se (nejen smlouváním) všude, kam člověk vkročí, západní zvyky jsou patrné. Asi nejvíc se to projevuje v oblečení, dívky nechodí zahalené jako mumie (zvlášť ve městech) což je důsledkem přeměny, co rozpoutal Mustafa Kemal, nazývaný Atatürk, otec Turků.

Ten ze zastaralé Osmanské říše vytvořil moderní stát, inicioval rozsáhlé a v arabském světě nevídané reformy - zrušil islámský kalendář, zavedl jako státní jazyk lidovou turečtinu s prvky latinky, přikázal mužům nosit místo tradičních fezů klobouky, přiznal volební právo ženám.

Mimochodem, v tom předběhl i mnohem „civilizovanější“ země, třeba Francii či Švýcarsko! Dodnes je milován, jeho portrét je na všech bankovkách, i v nejzapadlejší vesnici najdeme jeho sochu, o ulicích nemluvě, ty „jeho“ jsou všude. 

Divy světa

I když se za kolébku antiky všeobecně považuje Řecko či Řím, ani v jedné z těchto zemí není tolik různých památek z té doby jako tady - navíc veřejně přístupných, bez vstupného! Místní rádi připomínají, že z proslulých sedmi divů světa odsud pochází hned dva - Artemidin chrám v Efesu a Mauzoleum v Halikarnassu.

Ty se, jak známo, do dnešních časů nedochovaly, nicméně objektů hodných obdivu je i tak dost, ať už jde o Tróju, Hadriánův chrám, Traianovu fontánu, Hierapolis se zachovalým divadlem a nekropolí a téměř celý Istanbul – tedy s výjimkou chaotických moderních čtvrtí.

Ženy asi dají přednost návštěvě v některé z tradičních dílen, kde se vyrábí ručně tkané - lépe řečeno vázané - koberce. Jen tak na okraj, nejstarší dosud nalezený pochází právě odtud!

Krása všude

V Turecku také s krásami rozhodně nešetřila, ať už jde o pobřeží, které omývají hned dvě moře, Egejské a Středozemní, rozmanité vnitrozemí s četnými skalními útvary, majestátní, pět tisíc metrů vysoká hora Ararat, na níž měla přistát biblická Noemova archa.

Největším přírodním klenotem je ale Pamukkale (v překladu Bavlněný zámek). Jde o naprostý unikát nádherných, sněhově bílých vápencových teras s kaskádovitými jezírky. Za zmínku stojí určitě i oblast Ortakent na poloostrově Bodrum, kde lze obdivovat krásy podmořského světa.

Dobrodružnější povahy pak asi nevynechají návštěvu Národního parku Köprülü, kde mohou věnovat raftingu na řece, pro kterou je označení divoká opravdu přesné…

Želví rezervace

Zajímavá je i chráněná přírodní rezervace Belek, obklopená pohořím Taurus, které ho chrání před deštěm. Při procházce není neobvyklé potkat líně se pohupující želvu, jak zamžourá svýma malýma očima. Tito pro nás exotičtí tvorové sem totiž připlouvají klást vejce. Jinak Turecko se snaží pro své návštěvníky udělat opravdu maximum.

Hotely mají špičkové parametry a jsou v porovnání s ostatními státy levnější, zvlášť na podzim, vaří internacionální, středomořskou, tureckou i asijskou kuchyni, většina má i welness centrum nabízející masáže, saunu, či proslulé turecké lázně, venkovní a kryté bazény.

Běžné jsou i různé atrakce pro děti, neschází tenisové kurty, hřiště na basketbal, fotbal, bowling, fitness, střelnice. Na hotelových plážích je obvykle velký výběr vodních sportů (surfování, plachtění, vodní lyže...).

Autor: JAN

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma