Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Poznejte Barcelonu, průsečík mnoha kultur a jeviště životního elánu

Poznejte Barcelonu, průsečík mnoha kultur a jeviště životního elánu
Barcelona | zdroj: ThinkStock

Hlavní tepnou Barcelony je bezesporu bulvár La Rambla, místo, které žije až do pozdních ranních hodin. Potkáte zde pouliční malíře, herce, artisty, ale i dealery a žebráky. Bulvár lemovaný platanovou alejí spojuje velké náměstí Plaza de Cataluna s přístavem. Na tuto procházku v centru města jen tak nezapomenete, zvlášť po půlnoci!

La Rambla je 2 km dlouhá a až 45 metrů široká. Mají zde stánky prodejci novin, květin, ptáků, zmrzliny.. zkrátka vše, co si na správné chaotické "stezce života" umíte představit. Již v 5 hodin ráno se na La Ramble otevírají brány slavné tržnice La Boquería s velkým rybím, ovocným i uzenářským trhem. Seženete zde prakticky všechny druhy potravin. 

Tržnice La Boquería Tržnice La Boquería | zdroj: ThinkStock

Kryštof Kolumbus (Španěly označovaný jako Colón a Katalánci Colom) se stal po objevení Ameriky a svém návratu do barcelonského přístavu pro zdejší obyvatele patronem. Na jeho památku byl v přístavu vztyčen 60 metrů vysoký sloup. V současnosti kotví blízko sloupu věrná kopie lodi Santa Maria, s níž objevil Kolumbus Nový svět.

Španělé využívají mnoho středověkých budov k muzejním účelům. Celé tři paláce byly poskytnuty k vystavení Picassových prací. 

Barcelona Barcelona | zdroj: ThinkStock

Tzv. zlatý čtverec je soubor asi 150 secesních památek. Géniové španělské architektury jako např. Antoni Gaudí zde vystavěli pětipodlažní domy, které díky svým oblým klenbám, vstupním halám podobným jeskyním jsou jakoby z "jiného světa". Architektura v Barceloně je zcela rozpoznatelná od jiných světových architektur. Zřejmě nejslavnější Gaudího stavbou je kostel La Sagrada Familia, jehož stavba začala roku 1882. Gaudího smrt v roce 1926 ale vše zkomplikovala, jelikož byla hotová jen jedna z nynějších 18 věží.

Sagrada Familia Sagrada Familia | zdroj: ThinkStock

Architekt Josep Lluis Sert navrhl světlou budovu ikony surrealismu Joana Miró (1893 - 1983), který se stal v Barceloně nesmrtelným díky své plastice o velikosti a Rambla.

Park Guell v Barceloně Park Guell v Barceloně | zdroj: ThinkStock

Zdroje:
Redakce, 100 nejkrásnějších měst světa

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma