Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Poznejte Budapešť

Poznejte Budapešť
zdroj: tisková zpráva

Budapešť, se svojí nádhernou přirozenou polohou na březích řeky Dunaje, půvabnou architekturou a skvělou maďarskou kuchyní, patří k turisticky nejatraktivnějším evropským velkoměstům.

Velkolepá nábřeží a široké bulváry, stejně jako městská kulturní scéna, kavárny, zbožňovaná opera a tradiční výroba lahodných vín, vybízejí ke srovnání s Paříží, Prahou a Vídní. Budapešť se však pyšní rovněž typickými maďarskými prvky a její obyvatelé jsou velmi hrdí na svůj maďarský původ. Osobitý charakter města podtrhuje navíc maďarský jazyk, jehož nejbližšími evropskými příbuznými jsou finština a estonština. Ironií proto je, že obyvatelstvo maďarského venkova dlouho považovalo Budapešť za pařeniště cizorodých hodnot a poklesu morálky.

Určujícím prvkem půdorysu města i jeho historie je a vždy byla řeka Dunaj – modrý Dunaj, ten je však jen zřídkakdy modrý. Dunaj odděluje městské části Budín (Buda), rozkládající se na pahorkovitém západním břehu, od Peště (Pest) ležící na východní rovině. Várhegy (Hradní pahorek) rozkládající se na budínské straně bylo po mnohá staletí sídlem monarchů a díky hradnímu paláci, muzeím, kostelům a barokním ulicím je pro začátek prohlídky města tím nejvhodnějším místem. Poté můžete zamířit na Víziváros (nábřeží) táhnoucí se pod vrchem a pokračovat na Gellérthegy (pahorek Gellért) s jeho převislými skalami a památníkem Osvobození. Za návštěvu stojí rovněž historické turecké lázně ve čtvrti Tabán ležící mezi oběma zmíněnými pahorky.

V Pešti strávíte pravděpodobně většinu času procházkami ulicemi, návštěvami barů a restaurací v Belvárosi (centrum města) a v okolních čtvrtích. Na rozdíl od středověkého uličního plánu čtvrtí Várhegy a Belváros, jsou tyto městské části charakteristické polokruhovými bulváry – Kiskörút (Malý bulvár) a Nagykörút (Velký bulvár) – a paprskovitě se rozbíhajícími třídami, mezi něž patří Andrássy út. a Rákóczi út. Podrobná prohlídka oblasti ležící mezi nimi může zabrat i několik dní.

Ve čtvrti Lipótváros, centru finančníků a vládních institucí, je hlavní turistickou zajímavostí bazilika sv. Štěpána, monumentální budova parlamentu soupeřící s hradním palácem Várhegy zdobícím druhý břeh Dunaje a několik skvostných budov na Szabadság tér (náměstí Svobody), včetně domu postaveného Ödönem Lechnerem, jehož dílo je často spojováno s dílem Antonia Gaudího v Barceloně. Ve čtvrti Terézváros se jen ztěží ubráníte nutkání srovnání s Paříží, neboť ulice Andrássy út. a budova opery byly jasně inspirovány Haussmannovým architektonickým dílem vytvořeným pro Napoleona III. Andrássy út. končí na Hösök tere (náměstí Hrdinů), skvostném kousku imperiálního architektonického stylu, který je budapešťskou Invalidovnou a Nelsonovým sloupem v jednom.

Z ostatních čtvrtí centra města jsou nejpřitažlivější Ersébetváros a Józsefváros. První z nich je tradiční budapešťskou židovskou čtvrtí s bohatou historií i dnes jasně patrnou ve spleti bočních uliček, díky nimž je kouzelným místem lákajícím každého návštěvníka k prohlídce. Velká synagoga stojící na Dohány útca je další vzpomínkou na minulost. Sousední Józsefváros je neméně fascinující, i když poněkud chátrající čtvrtí. Přesto však nemusíte mít žádné obavy o svoji bezpečnost, vždyť v blízkosti sídlí Národní muzeum a za Nagykörút hřbitov Kerepesi. Ve čtvrti Ferencváros jsou hlavními atrakcemi Nagycsarnok (Velká tržnice) stojící na Kiskörút a Muzeum užitého umění sídlící o něco dále, v úžasné Lechnerově budově.

I ostatní části města stojí za prohlídku, ale zde si již vybírejte. Óbuda (Starý Budín) žije v souladu se svým jménem jen v jedné jediné lokalitě, i když poválečnou výstavbu přežilo několik římských památek. Ruiny římského města Aquincum najdete severně od Óbudy, ve čtvrti Római-Fürdő. Svůdně na návštěvníky působí budínské pahorky, které v oblouku lemují město směrem k západu a nabízejí příjemné vyjížďky vláčky zubačky a dětské železnice a návštěvu podivuhodných jeskyní. Za pěkného počasí lidé často míří na Margit sziget (Markétin ostrov), kde nabízejí dvě obrovská koupaliště místo k dovádění v chladivé vodě a k opalování.

O něco dále, ale stále ještě uvnitř hranic města, objevíte Park soch sestávající z přebytečných komunistických památníků, Park odkazu železnice, s vystavenými vlaky poháněnými parou, Zábavní park Budakeszi a dva romantické hřbitovy, které sice nemusejí odpovídat vaší představě o zábavě, ale rovněž si zaslouží pozornost návštěvníků.

Jednou z příjemných věcí na Budapešti je, že většina místních atrakcí a nabízených potěšení je dosažitelná za poměrně nízké ceny. Skvělá jídla si můžete dopřát v restauracích po celém městě, a třebaže je maďarská kuchyně vyhlášena bohatě kořeněnými masy a rybími pokrmy, stále je zde dost alternativ (indická, čínská, italská a orientální kuchyně) pro vegetariány, kteří si v Budapešti jistě také pochutnají.

Budapešťský noční život je finančně rovněž nenáročný a nabízí širokou řadu alternativ. Mezi kluby a bary se nedělají příliš velké rozdíly. V mnoha barech hraje živá hudba nebo probíhá diskotéka; budapešťské pivnice obvykle připravují teplé i studené pokrmy. Všeobecně lze říci, že v klubech, barech, restauracích, pivnicích ani v jiných podnicích nenarazíte na žádné problémy. Budapešť nabízí celou řadu cenově dostupných kulturních událostí a příležitostí k zábavě. Je to zejména skutečný Táncház (Dům tance), kde Maďaři všech věkových kategorií předvádí bujaré tance v těch nejdivočejších sedmihradských rytmech a mezinárodně proslulí umělci jako je Márta Sebestyénová se ukazují při neformálních příležitostech.

Co se klasické hudby a opery týče, na honosných jevištích Vigadó a ve Státní opeře vystupují významné soubory i sólisti, a to zejména během hlavních hudebních festivalů probíhajících každoročně na jaře, v létě a na podzim. Vypravit se můžete také na koncerty konané pod širým nebem na Margit sziget (Markétin ostrov), které probíhají po celé léto. Fanouškům popu, rocku a světové hudby nabízí Budapešť hned dvě velké události v roce. Jsou jimi Budapesti Bucsú, konaná poprvé na počest odchodu sovětských vojsk roku 1991, a Sziget Festival, o kterém se říká, že je největším v Evropě.

Tip:  Pozoruhodný pohled na Budapešť osmdesátých let nabízí také dnes již kultovní film Queen v Budapešti. Doporučujeme. Hudební pecky a budapešťské panorama vás nalákají na návštěvu tohoto města, kam můžete pohodlně dojet třeba vlakem.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma