Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Poznejte Island III.

Poznejte Island III.
zdroj: tisková zpráva

Třebaže je islandské počasí mírnější, než by se dalo očekávat, je nechvalně známé svou proměnlivostí.

V létě mohou teploty za jasného slunného dne vystoupat na 17 °C, ale během deštivých a mlhavých období může teplota poklesnout až na nepříjemných 10 °C. Všeobecně vzato, když je na jihozápadě větrno a deštivo, na severovýchodě bude slunečno a teplo. Severovýchod rovněž v létě přitahuje převážnou část slunečních paprsků, ovšem na úkor ubohých obyvatel jiných částí země zoufale se choulících v pláštích do deště. Ty nejlevnější ubytovny jsou v provozu pouze od konce května do začátku září a právě v této době platí kompletní autobusové jízdní řády. Mnoho autobusových tras vedoucích vnitrozemím je uzavřeno až do konce června nebo do začátku července, kdy konečně odtaje sníh. Třebaže Island leží na jih od polárního kruhu, takže zde nespatříte pravé půlnoční slunce, noci jsou od poloviny května do začátku srpna světlé po celé zemi. Na severu slunce během června nikdy celé nezapadá za obzor. Mezi zářím a lednem je možno pozorovat Auroru Borealis neboli polární záři. Objevuje se na nočním nebi v tajemných oscilujících světelných oponách zelené, modré nebo světle oranžové barvy.

Zimní teploty oscilují mezi 7 a 8 °C na obou stranách bodu mrazu a husté sněžení a laviny blokují mnoho silnic. V tomto období budete mít jen malou šanci se ubytovat jinde než ve velkých hotelech v Reykjavíku a v jiných větších městech a stopování a kempování je úplně vyloučeno. Pobyt v zimním Reykjavíku však nabízí vánoční ulice koupající se ve světle svící hořících za každým oknem. Pamatujte však, že je denní světlo uprostřed zimy omezeno jen na několik hodin — v prosinci v Reykjavíku slunce vychází nad obzor až v 11 hodin dopoledne a zapadá pomalu za obzor již po 13. hodině; v 15.30 je již tma. Dále na sever v Ísafjörðuru slunce stojí nad obzorem dokonce ještě o jednu a půl hodiny méně.

Islandskou měnou je króna (krónur v plurálu), označovaná ISK, Ikr nebo kr. Bankovky se vydávají v hodnotách 5 000 ISK, 2 000  ISK, 1 000 ISK a 500 ISK a mince v hodnotách 100 ISK, 50 ISK, 10 ISK, 5 ISK a 1 ISK s vyobrazením ryby.

Třebaže islandské jídlo patrně nebude zlatým hřebem vaší dovolené, došlo v tomto směru ke značnému zlepšení od počátku osmdesátých let minulého století, kdy bylo pivo zakázaným nápojem a jednoduše vařené jehněčí nebo ryby doplňovaly jen konzervované polévky. Omezená produkce a všeobecné vysoké povědomí o zdravém životním prostředí - například je zakázáno užívání hormonů v krmivech - znamená, že maso, ryby a mořské plody jsou nejzdravějšími v Evropě; a skleníky produkují širokou nabídku zeleniny, a dokonce i ovoce.

Zatímco v Reykjavíku a v Akureyn je nabídka široká, v ostatních oblastech země je naopak dosti omezená - díky poměru ovcí a lidí čtyři ku jedné je všude přebytek jehněčího. Často narazíte na různě upravené jehněčí ve formě steaku nebo grilovaného masa, i když stále více oblíbené jsou i saláty; jinak vás čekají stánky s rychlým občerstvením nebo vaření.

Všechna islandská telefonní čísla mají sedm číslic a neobsahují žádné oblastní kódy. Telefonní seznamy jsou uspořádány podle křestních jmen. Pokud si s sebou přivezete mobilní telefon, Island používá jak GSM, tak i NMT síť – ptejte se u svého operátora, zda je váš telefon kompatibilní.

Island je jednou ze zemí s nejvyšším počtem uživatelů internetu vzhledem k počtu obyvatel. V Reykjavíku a v Akureyri je několik internetových kaváren – přibližně 700 ISK za hodinu, jinde najdete připojení ve veřejných knihovnách nebo v turistických kancelářích, kde se za připojení platí 250-900 ISK za hodinu. Na Islandu platí po celý rok Greenwichský čas (GTM).

Občané členských zemí EU potřebují pro cestu na Island pouze cestovní pas platný přinejmenším tři měsíce po plánovaném datu příjezdu do země, který je opravňuje až ke tříměsíčnímu pobytu.

Zdroj informací: ROUGH GUIDE, Nakladatelství JOTA

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma