Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Poznejte Norsko II.

Poznejte Norsko II.
zdroj: tisková zpráva

Norsko se svojí nevelkou populací, přesahující jen něco málo přes čtyři miliony stálých obyvatel, je nejřidčeji obydlenou zemí v Evropě.

Obyvatelé Norska z převážné části žijí v malých městech a na vesnicích. I toto je jeden z důvodů, proč turisté obvykle nejprve zamíří do jednoho z pěti největších norských měst. Oslo je charakteristické vlídnou, živou a temperamentem nabitou atmosférou. Tato severská metropole je jedním z nejpěknějších a nejvlídnějších hlavních měst, jaká lze na světě vůbec nalézt. Návštěvníkům se zde nabízí mnoho míst určených pro lehčí zábavu i velké množství pozoruhodných muzeí.

Druhé místo na žebříčku popularity mezi cestovateli hned po Oslu patří Trondheimu, městu s nádhernou katedrálou a okouzlujícím historickým centrem. Vstupní branou do oblasti západních fjordů je bezesporu přístav Bergen, rušné sídlo Stavanger se nachází na jihozápadě země a nejseverněji položeným významnějším městem je Tromsø. Všechna tato města bez výjimky zapůsobí na návštěvníka příjemnou atmosférou, a ani vy jistě nebudete litovat, když na své cestě po Norsku strávíte chvilku prohlídkou těchto sídel, a to i z toho důvodu, že jejich blízké okolí nabízí malebné klasické scenerie norské přírody. Každé z těchto míst je samozřejmě i skvělým výchozím bodem a základnou pro začátky delších prohlídek a cest. Norsko má velmi dobře propracovaný systém veřejné dopravy a odkudkoliv se můžete autobusy, vlaky nebo trajekty dostat prakticky kamkoliv. Dopravní služby jsou v zimním období z pochopitelných důvodů redukovány.

Stranou od hlavních metropolitních uzlů se táhne nepřetržitá linie divokých západních fjordů; jsou skutečně tak malebné a působivé, jak se o nich velmi často vypráví. Hluboko se zařezávají do krajiny od Bergenu, Åndalsnesu nebo dokonce už od Stavangeru, kam se dostanete přímým vlakovým spojením z Osla. Najdete-li si více času, bude určitě pěkným zážitkem návštěva půvabných vesniček, které lemují západní fjordy.

Nejpřitažlivějšími a nejlákavějšími jsou Balestrand a Mundal. Norsko je také z pochopitelných důvodů zemí pěší turistiky, takže tu najdeme velký počet turistických chat a stezek (udržuje je a stará se o ně státní turistická asociace DNT), táhnoucích se přes mnohá hluboká údolí a vrcholky nádherných hor. Ty nejkrásnější z turistických tras se nacházejí ve třech norských národních parcích: národní park Hardangervidda — je to rozsáhlá horská planina, svým vzhledem připomínající měsíční krajinu; národní park Rondane s typickými čnícími horami; a konečně národní park Jotunheimen, který je vyhlášený svými drsnými rozeklanými vrcholy.

Do prvního z nich, národního parku Hardangervidda, se nejlépe dostanete z Finse nebo Rjukanu, do ostatních pak z malebného města Otta v norském vnitrozemí. Jižní pobřeží, táhnoucí se podél průlivu Skagerrak, má zcela odlišný charakter krajiny nežli pobřeží západní. Pobřežní čáru vybíhající do vod průlivu nejlépe oceníte přímo z moře. Mezi Nory, a to hlavně v období letních dovolených, je velmi populární toto pobřeží na samém jižním konci země, prvenství mezi navštěvovanými letovisky si však drží město Mandal se svými vůbec nejkrásnějšími písečnými plážemi, jaké lze v Norsku najít.

Dál na sever za Trondheimem je krajina stále divočejší a stále nepřívětivější a táhne se až daleko za polární kruh na své cestě k přístavu Bodø. Z tohoto města se cestovatelé mohou dostat na rozeklané souostroví Lofoty. Funguje zde kyvadlová trajektová doprava. Ostrovy jsou proslaveny jako vůbec nejkouzelnější a nejúchvatnější přírodní scenerie v celé Evropě — drobounké rybářské vesničky s okrovými a červenými domky, zastrčené mezi vzdouvajícím se temně modrým mořem a šedozelenými horami. A potom jsme opět na pevnině. Dále na sever od přístavu Bodø se nachází přístavní město Narvik, odkud vede slavná železnice až do švédské Kiruny, a město Tromsø.

Tato města nejsou nic než jen pouhými zabydlenými kapkami v oceánu okolní divočiny táhnoucí se až nahoru na Nordkapp nebo Severní mys. Tento výčnělek je nejseverněji položeným navštěvovaným bodem Skandinávie a současně tvoří jakýsi přirozený konec zdlouhavého putování cestovatelů daleko na sever; všechny turistické trasy zde také končí. Ovšem norské území tu zdaleka ještě nekončí — pokračuje dál stovky kilometrů na východ, přímou cestou až do vzdáleného města Kirkenes, ležícího v blízkosti ruských severních hranic, kde vnitrozemská krajina nabývá charakteru nehostinné náhorní plošiny — Finnmarksvidda — jednoho z posledních míst, kde lze spatřit ještě dnes původní laponské pastevce, pasoucí svá sobí stáda.

K norskému území dále patří turisty navštěvované Špicberky (Svalbard) ztracené v Barentsově moři 580 km na sever od Skandinávie, ostrov Jan Mayen na polovině cesty mezi Norskem a Grónskem a území v Antarktidě — Ostrov Petra I. a Země královny Maud.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma