Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Poznejte s námi kouzelné Lysice

Poznejte s námi kouzelné Lysice
Lysice | zdroj: Profimedia

Na svojí cestě po českých zámcích rozhodně nezapomeňte na zámek Lysice, který vás zaručeně nadchne.

Jihomoravský státní zámek Lysice se nachází ve stejnojmenném městysu. Jedná se o významnou barokní památku, která vznikla na místě renesanční vodní tvrze. Pro ty, kteří se zajímají o historii, doporučuji navštívit zajímavou prohlídku, ve které se jak dozví množství letopočtů, které se zámku týkají, tak si budou moci prohlédnout sbírku zbraní, knihovny a dokonce hledat tajné dveře, kterých je na zámku opravdu dost.

Bohatě zdobené zámecké interiéry.
Bohatě zdobené zámecké interiéry.

Zámek se může chlubit bohatě zdobenými interiéry, které návštěvníků, přiblíží životní stylrodiny Dubských, jedné z předních moravských hraběcích rodin. Z inventáře zámku byly pro mě nejzajímavější předměty dovezené z Orientu nebo výstava dětských dobových hraček, kterou zde můžete spatřit pouze tuto návštěvní sezónu. Ti, kteří prohlídku vynechají, se mohou kochat promenádní fasádou na zámecké zahradě nebo sklepením, které je volně přístupné. Dále vás upozorním na sochy Olbrama Zoubka, které si můžete prohlédnout na nádvoří zámku a v zahradě do konce letošních prázdnin.

Sochy Olbrama Zoubka.
Sochy Olbrama Zoubka.

Zámek Lysice je také zapojen do projektu Oživlé památky od Národního památkového ústavu.V rámci tohoto projektu projdete pět památek z rozsáhlého seznamu a na vaši šestou prohlídku máte na další ze seznamu vstup zdarma. 

Lysice.
Lysice.

V Lysicích byla skvělá atmosféra a kratší prohlídka (trvající pouze 50 minut) byla snadno zvládnutelná i pro menší děti. Na závěr našeho putování jsme viděli svatbu na zámecké zahradě, která vypadala velmi pěkně, tudíž můžu Lysice všem vdavkuchtivým párům doporučit.

AUTOR: Jana Zuzaňáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma