Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Pravá Itálie /III. díl cestopisu/

Pravá Itálie /III. díl cestopisu/
zdroj: tisková zpráva

Pokud by někdo přece jen zatoužil po turistických místech, oblíbená letoviska Bibione či Grado jsou vzdálená tak třicet kilometrů. Nás ovšem víc lákala prohlídka dalších objektů v okolí podhorských osad, pět z nich (Foni di Sopra, Raveo, Sauris, Karneval a Sutrio) je totiž zařazeno na seznamu nejkrásnějších vesniček v Itálii.

Od moře do hor

Jsou výchozím místem pro nenáročné pěší túry, zvlášť na podzim, kdy je ještě hezky. Pro ty, kdo touží prožít svou dovolenou o samotě, je to ideální možnost, mohou se toulat venku v kopcích klidně i celý den, aniž by potkali živou duši.

V agroturistické restauraci Monte Ruke v Sauris nás už ve dveřích přivítala důvěrně známá vůně pečeného kolena. Na tomto území se projevuje „germánský vliv“, obě země o ně sváděly války, takže zde dostanete kromě italských pokrmů i takové, které jinde na Apeninském poloostrově jaksi nezdomácněly.

Původně seník z devatenáctého století ležící ve výšce 1400 metrů, se nejprve změnil v dřevěnou horskou chatu a pak podnik, vábící labužníky z blízkého dalekého okolí, či nedalekých penzionů, zvlášť těch, co fungují na principu bed and breakfast, jako S. Antonio di Modepoudn či Pa' Mairlan.

Vyčistit si hlavu...

„I díky tomu, že hosté obvykle chodí jíst do Monte Ruke, máme až na výjimky plno, z osmdesáti procent ubytováváme stálou klientelu, nejvíc starší páry a pak rodiny s menšími dětmi. Občas přijedou i manažeři, co si potřebují vyčistit hlavu od práce.“ Tvrdí unisono majitelé obou podniků.

Podíl na tom má určitě krásná okolní příroda, i když mnohé asi přitahuje i vesnička, žijící obvyklým, „líným“ tempem- stejně jako všechny výše vyjmenované. Jen Sutrio se jednou za rok přece jen poněkud víc zaplní návštěvníky, a to díky přehlídce „Magie dřeva“, kdy předvádí svůj um přímo ve dvorech domů místní řemeslníci.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma