Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Pravá Itálie /IV. díl cestopisu/

Pravá Itálie /IV. díl cestopisu/
zdroj: tisková zpráva

Vzpomínku na vládu mocnářství má našinec při návštěvě hradu Castello di Miramare poblíž Terstu. V něm totiž žil císař František Josef I., i když víc jeho bratr Maxmilián. Visí tak trochu na mořském útesu a je obklopen překrásnými zahradami.

Za časů Františka Josefa

Přibližně čtvrthodiny cesty, u hranic se Slovinskem, leží náš poslední cíl, Horse farm. Asi není nutné zdůrazňovat, co nabízí. Rozloha dvacet pět hektarů k vyjížďkám bohatě postačí, navíc má stále platnost známé rčení, že nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu.

Zdejší krajina je zase úplně jiná, dominují menší kopce, zalesněná údolí, malé říčky či potůčky. V samotné budově je pět dvojlůžkových a dva třílůžkové pokoje a zájem o ubytování je velký - v zimě, v létě, a to i díky netradiční službě, o které nám řekl více recepční Luigi:

"Za hosty máme hlavně rodiny z měst. Kromě odpočinku se mohou zúčastnit i našeho speciálního programu, kdy se podílí na denním provozu péčí o malá zvířata - kachny, kuřata, králíky, krocany, i větší - kozy, jehňata, ovce. Nezabere jim to příliš času, tak hodinu denně.

Hlavně děti jsou nadšené, některé vidí tyto tvory poprvé jinak než v televizi, mohou všude, jen do stáje ke koňům je nepouštíme. Naučí se však jezdit volně na poníku - bez toho, že bychom ho vedli jako osla za uzdu, to se jim také hodně líbí. Jinak denní činnost přizpůsobujeme přáním hostů, oni sami si rozhodnou, co zrovna chtějí…"

Tři usedlosti, každá jiná. Našli by se i další, s odlišným „repertoárem“. Jednu věc mají společnou - nemají nouzi o klientelu, protože tento způsob turistiky je na vzestupu. Tak mi napadá kolik je asi tak u nás opuštěných stavení….

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma