Dnes je pondělí 30. června 2025., Svátek má Šárka
Počasí dnes 26°C Skoro jasno

Příbram: Tradice hornické kuchyně

14. 4. 2010 – 10:49 | Cestování | red | Diskuze:

Příbram: Tradice hornické kuchyně
zdroj: tisková zpráva

Tradiční příbramskou kuchyni 19. století představí od 20. dubna nová výstava v cáchovně dolu Vojtěch v Hornickém muzeu Příbram.

Zaměří se na typická hornická jídla. Ukáže třeba, co se skrývá pod názvy bác, uhlířina nebo muzika, či jak se připravoval svítek, pivní polévka a kapouni, sdělil mluvčí muzea Roman Abušinov.

Výstava nabídne pohled pod pokličku kuchyně prostých příbramských horníků i zámožnějších měšťanů. Mezi exponáty budou slavnostní jídelní servisy i jednoduché kameninové nádobí a další předměty dobových kuchyní a jídelen.

Součástí doprovodného programu bude cyklus přednášek zaměřených na stravu, její přípravu a doplňky. Bude se hovořit o produktech z kozího mléka, tradičním vaření piva, včelím medu nebo mlynářství. Přednášky se uskuteční ve výstavním sále dolu Vojtěch každé úterý od 17:00.

Muzeum nezapomnělo ani na děti. V dětském koutku si budou moci zahrát na Popelku při hledání vybraných zrn ze směsi čočky, hrachu, pšenice, ječmene nebo ovsa. Budou určovat koření pomocí čichu a některé zemědělské plodiny pomocí hmatu. Vyzkoušejí si také modelování tradičních tvarů pečiva.
Výstava bude otevřena do 26. května, denně kromě pondělí od 09:00 do 17:00.

Zdroje:

Předchozí článek

Teď nemám nic, koukám do blba, říká Kocáb

Následující článek

Nejmocnější celebrita Británie: Kylie Minogue

Nejnovější články