Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Přijďte se podívat na pohádku do vlaku

Přijďte se podívat na pohádku do vlaku
zdroj: tisková zpráva

Od 15. až do 31. května bude koleje brázdit netradiční vlak, který potěší zejména děti. České dráhy totiž ve spolupráci s Mezinárodním festivalem filmů pro děti a mládež ve Zlíně vypravují již podeváté kinematovlak, kde malí diváci mohou zhlédnout zajímavé projekce pohádek a dětských filmů.

Pojízdné kino postupně navštíví 12 měst a ujede více než 500 kilometrů přes celou Českou republiku. V kinematovlaku se i letos budou promítat léty prověřené pohádky, ale i nové, které neměly děti možnost doposud vidět. Dopolední promítání je přednostně určeno pro školy a školky, odpoledne čekají pořadatelé velký zájem rodičů s dětmi. Dobrá zpráva je, že všichni mají vstup zdarma.

Kinematovlak Českých drah startuje své putování v železniční stanici Domažlice a přes Klatovy, Sušici a Horažďovice zamíří do měst v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Svou trasu tradičně zakončí ve Zlínském kraji – 29. května v Kroměříži, 30. května ve Zlíně a následující den v Otrokovicích.

„Pro České dráhy je pojízdné kino tradičním projektem, který má své stálé a významné místo v Junior programu ČD. Je pro nás o to důležitější, že zde úzce komunikujeme s našimi nejmenšími, a prostřednictvím nich i s jejich rodiči,“ říká Jiří Ješeta, výkonný ředitel pro obchod a marketing Českých drah.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Kinematovlak je sestaven z dětského hracího vozu Vláček Hráček, kde se zabaví ti nejmenší, a samozřejmě z kinovozu, jenž původně sloužil jak zavazadlový vůz. Naštěstí pro děti byl však upraven na pojízdný kinosál a vybaven digitální promítací technikou a kvalitním ozvučením. Sedadla jsou stupňovitě uspořádána jako v klasickém kině. Promítací sál je zatemněný, klimatizovaný a nabízí 36 míst k sezení. Vlak ještě doplňuje výstavní vůz, ve kterém si mohou návštěvníci prohlédnout výstavu se železniční tématikou. K vidění tu jsou i obrázky z každoroční dětské výtvarné soutěže, jejímž tématem bylo letos Irsko.

Za svou devítiletou historii navštívil Kinematovlak zhruba 160 měst v České a Slovenské republice a projekce zhlédlo více než 100 tisíc diváků.

Projekt Kinematovlak – pojízdné kino na kolejích vznikl v roce 2004 ve spolupráci Českých drah a Mezinárodního festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Od prvopočátku si tento projekt kladl za cíl přivážet filmy a pohádky dětem, které se do Zlína na festival nedostanou a také tam, kde klasické kino nemají.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma