Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Sardinie: Ostrov chutí, vůní a báječného jídla

Sardinie: Ostrov chutí, vůní a báječného jídla
zdroj: tisková zpráva

Ostrov Sardinie sice politicky patří k Itálii (i když má poněkud autonomní postavení), ale po staletí se střetávaly zde různé kultury a národnosti.

Jedním z živoucích důkazů jsou nejen silné místní dialekty, které mají blíže ke španělštině než italštině, ale také sardská kuchyně, jejíž tradiční speciality jsou směsicí různých středozemních chutí a ingrediencí. Tradice se tady setkává s tvořivostí. Hry chutí a barev přinášejí nový život na sardský stůl. Elegantní a vyvážené chody nabízejí tradiční chutě v nápaditých receptech, u nichž jsou vždy zachovány skutečné původy všech ingrediencí.

Filozofií, kterou se řídí šéfkuchaři těch nejlepších restaurací na ostrově, je ohled na roční období, a tudíž správné využití místních čerstvých produktů, zachování dávných chutí a vyladění detailů, protože i oči vyžadují své. Výsledkem je kuchyně, která je schopná uspokojit hrdlo i duši. Kuchyně, která vyvolává emoce.

Exkluzivní produkty Sardinie

Pečivo Chléb Carasau, Guttiau, Civraxiu
Když kdysi dávno sardští pastýři stěhovali stáda na nové pastviny, na dlouhou cestu se vybavili trvanlivým, a přesto velice chutným chlebem. „Pane Carasau“ je dozajista nejznámějším typem pečiva na Sardinii, který turisté přejmenovali na „notový papír“. Je totiž nanejvýš 3 mm silný! Tenoučký, křupavý, většinou kulatý a veliký jako pizza. Pokapaný extrapanenským olivovým olejem a s pár krystalkami soli se na okamžik zahřeje v peci. Rázem se z něho stává chléb „Guttiau“, opravdová delikatesa k aperitivu. Nejstarší kořeny má velký, kulatý, měkký chléb s křupavou kůrkou, „pane Civraxiu“, který pochází až z dob Římanů! Na první pohled obyčejná pochoutka, kterou ale musíte při návštěvě Sardinie ochutnat!

Ovčí sýr Pecorino a kozí sýr Caprino
Důležitým prvkem sardské kuchyně jsou mléčné výrobky, a to především pestrá škála ovčích a kozích sýrů, připravovaných z plnotučného mléka. Známkou D.O.P. (označení chráněného původu) jsou zákonem chráněné dva typy ovčího sýra Pecorino Sardo (jak čerstvý „dolce“, tak dozrálý „stagionato“): Fiore Sardo, nejtradičnější ovčí sýr Sardinie, a Pecorino Romano, jehož se na Sardinii vyrábí 80 % produkce celé Itálie.

Ryby a dary moře
Průzračné moře omývající Sardinii přináší výtečný požitek i do sardské kuchyně. Nejvytříbenější recepty ryb a darů moře lze ochutnat především na jihozápadě ve městech Cagliari, Alghero, Carloforte a Oristano. V Cagliari je to „la burrida“, fénický pokrm připravovaný z malého druhu žraloka. Oristano je vyhlášené svým „sa merca“, jídlem z cípala loveného v lagunách Cabrasu, vařeného a obaleného v řasách z laguny. Cípal je ceněný i pro své jikry, z kterých se po jejich umytí, slisování, prosolení, vyuzení a vysušení vyrábí bottarga, tzv. sardský kaviár, používaný jako předkrm nebo na dochucení těstovin. Královnou korýšů je langusta, která se v Algheru podává po katalánsku s rajskými jablíčky, celerem a cibulí. A ve městě Carloforte, na ostrově San Pietro, ovládá menu tuňák, připravený na všechny možné způsoby.

Olej ze Sardinie
Olivový olej, jak je známo, je hlavním protagonistou dobrého středomořského stolu, stejně tak jako konzumace oliv: zelených v solance, černých sušených, zapečených nebo ve formě pasty, která se maže například na již zmiňovaný tradiční chléb carasau a připravuje se rozšleháním oliv. Pěstování olivovníků je na ostrově velice rozšířené, a patří mezi nejprestižnější v celém středozemí. Sardský olej je bezpochyby vysoké kvality, převážně zlatožluté barvy s jemnými tóny zelené. Vyniká výraznou ovocnou vůní a intenzivní chutí. Vyrábí se extrapanenský olej, fruttato (vyzrálé chuti) a biologický olej. Všechny byly několikrát ohodnocené na národních i mezinárodních soutěžích.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma