Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Schwarzwald aneb perla Badenska - Würrtemberska

Schwarzwald aneb perla Badenska - Würrtemberska
Schwarzwald | zdroj: ThinkStock

Oblast Schwarzwald patří rozlohou 12.000 km²  k jedné z největších turistických destinací Německa. Téměř dvě třetiny povrchu tvoří středohoří Černý les, podle kterého je celá tato oblast pojmenována. Schwarzwald se rozkládá v jihozápadní části spolkové země Bádenska-Württemberska, jež je třetí největší spolkovou zemí Německa. 

Charakteristika regionu

Tento prázdninový region, jakožto jeden z nejoblíbenějších vůbec, toho nabízí opravdu mnoho. Přívlastky jako nejkrásnější, nejpestřejší a nejvíce romantický to jen potvrzují. Stovky měst a vesnic, v nichž se nachází nespočet tzv. „Gaststätte“ neboli hostinců, „Kurorte“, „Heilbäder“ - lázní, přírodních atrakcí, turistických a cyklistických stezek, vybízí k návštěvě. A ani dvoutýdenní pobyt vám nebude stačit k prozkoumání všech místních krás. Města jako Freiburg, Rottweil,Lörrach, Baden-Baden nebo Konstanz a desítky dalších, jenž stojí za zmínku taktéž dokazují, proč je právě Schwarzwald tak populární.

Schwarzwaldská architektura.
Schwarzwaldská architektura.

Kuchyně a místní speciality

Schwarzwald je mimo jiné i rájem gurmánů. V žádném jiném kraji nenajdete tolik vynikajících a tradičních restaurací. Proto je mezi milovníky dobrých jídel známý také pod pojmem „Schlemmerecke Deutschlands“ aneb „ německý ráj labužníků“.

K vůbec nejznámějším pokrmům, který je podáván v celém regionu, patří tzv. „Vesper“, což do češtiny překládáme jako svačina. V tomto regionu má ale konkrétní podobu. Původně se „vesper“ servírovalo jako druhá snídaně, popřípadě večeře, dnes si ji však můžete objednat v jakoukoli denní dobu. A co se pod tímto pojmem skrývá? V originální verzi nesmí chybět: Schwarzwaldská šunka, uzené maso nebo špek, stejně tak domácí uzeniny (Schwarzwurst, Griebenwurst, Leberwurst), ovčí sýr, petrželka, cibule, kyselé okurky, rajčátka a pořádné krajíce tzv. „Bauernbrot“ sedlákova chleba, do kterého se při výrobě přidává mléko. Mezi další speciality patří polévky: „Schneckensüpple“ – šnečí polévka, „Hechtklößchensuppe“- polévka s knedlíčky anebo „Kartoffelsuppe“ – hustá bramboračka. „Spätzle, Knöpfle“ podobající se českým bramborovým nokům, se řadí již mezi hlavní chody. Mezi dezerty je světoznámá „Schwarzwälder Kirschtorte“ – třešňová lahůdka podávána se šlehačkou a čerstvými třešněmi. A ani mezi nápoji se Schwarzwald neztratí, jelikož s rozlohou 15.400 hektarů je třetí největší vinařskou oblastí Německa.

Schwarzwälder Kirschtorte.
Schwarzwälder Kirschtorte.

Jazyk

A jak je to ve Schwarzwaldu s němčinou? Tak jako všude ve světě i v Německu existují dialekty. Takže se po příjezdu do Schwarzwaldu nedivte, že ničemu nerozumíte. Z devadesáti procent se na tomto území používá právě dialekt - alemanština, který se ovšem v různých částech mírně odlišuje. Alemanštinou se dále domluvíte ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku, Rakousku a některých částech Francie a Itálie. 

Rottweil.
Rottweil.

 AUTOR: Jana Kubíková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma