Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Slovensko: Termální lyžování II

Slovensko: Termální lyžování II
zdroj: tisková zpráva

Slovensko je z pohledu českého lyžaře pověstnou Horákyní – ani velké, ani malé, ani blízké, ani daleké. Jeho kulturní podobnost a bezprostřednost obyvatel nás přitahuje, ale zároveň vyvolává u návštěvníka rozmazleného alpskou vyžehleností služeb pochyby. Nebo jen předsudky?

Termální lyžování

Velmi pádným důvodem k návštěvě Slovenska je v každém případě „termální lyžování“, které se nejvíce koncentruje do okolí Liptovského Mikuláše – nedaleko města sídlí dva největší slovenské termální akvaparky s velkou ubytovací kapacitou (Tatralandia, Bešeňová) a zároveň jsou v dojezdovém okolí nejvýznamnější lyžařská centra (Jasná, Ružomberok, Donovaly, Štrbské Pleso).

Hlavně Nízké Tatry jsou doslova obsypané hrozny sjezdovek, byť kromě Chopku poměrně nekoncentrovaně. Vysoké Tatry navzdory kvalitám Štrbského plesa a probouzející se Tatranské Lomnici přejí spíš alternativním, „andělovským“ formám zimního pobytu než sjezdovému lyžování (tatranská tramvaj, rozjímaní a panoramata, Lomnický štít, sáňkování na Hrebienku).

Liptov přitom není jedinou termálně-lyžařskou oblastí – termální park s lanovkou a sjezdovkami má třeba i Oravice na severní straně Roháčů, již nedaleko polského Zakopaného.Výhody termálního parku za zády jsou nasnadě zejména s dětmi – není třeba řešit program do špatného počasí ani náhlou nechuť některého člena rodiny k lyžování.

Tatralandia, nebo Bešeňová?

Z obou nejznámějších termálních komplexů s ubytováním jsou poměrně dobře dostupné lyžařské areály na severní straně Nízkých Tater nebo Velké Fatry a částečně i Vysokých Tater, zejména Roháčů. Do Jasné nebo Ružomberku dojedete autem za půl hodiny. Při průzkumných geotermálních vrtech se jako nejsilnější ukázaly prameny právě v Bešeňové a v Tatralandii, kde později vznikly resorty na zelené louce.

V Bešeňové jsou venkovní teplé až horké termální bazény s masážními tryskami kolem dokola ověnčené ubytovacími budovami tří hotelů a restauracemi. Vyšši standard ubytování značí, že Bešeňová cílí spíše na konzervativnější klientelu, ale o zcela klidné lázně s meditačním rozměrem rozhodně nejde.

Je to zábavní podnik, kde nechybí barevné svítící palmy a diskotékové efekty. Podle toho, jaký „balíček“ služeb si objednáte, tam vás pustí turnikety, které usměrňují pohyb návštěvníků po komplexu – stačí nosti náramek s čipem, který otevírá příslušné branky, převlékací skříňky i dveře hotelového pokoje.

Gruzínská kuchyně

Zdejší restaurace Babu láká na směs východoevropské a gruzínské kuchyně a hlavně na „sněz a vypij, kolik chceš“.Bešeňovské bazény lákají především k slastnému nicnedělání v příjemně horké vodě. Děti mají malý bazének s tryskajícím hříbkem a klouzačkou, větším poslouží jeden vnitřní, poměrně lehký tobogán.

Nejhodnotnějším wellness územím a architektonicky i atmosférou nejzdařilejší částí termálních lázní je Vitálny svět („saunový svět“). Díky malému labyrintu chodeb s nižším stropem tvoří velmi útulný prostor plný drobných zákoutí. K uvolnění lákají i lehce erotické malby v odpočinkovém tepidáriu nebo věrná imitace kamenitého potoka u vstupu. Ambice Bešeňové působit luxusně potvrzuje i vyhřívaná lavice z 24karátového zlata.

Tatralandia, obrovský akvapark sycený termálními prameny, má výrazně stylizované vodní atrakce, což se k nepřeberné vodní zábavě docela pěkně hodí. Najdete tu tropický ostrov (dětský areál – palmy, opice, krokodýl, klouzačka vedoucí kmenem stromu) či tobogány vedoucí džunglí.

Obrovské tobogány

Pro děti od zhruba 2 let do dospělosti je akvapark skutečnou říší divů – počínaje „tropickým“ brouzdalištěm a extrémními tobogány, splavnými jen na člunu, konče.Z koupacích bazénů jsou v zimě samozřejmě nejoblíbenější ty teplé termální s vodou o teplotě 38 °C. Ve venkovní termální části lze i sportovat – nabízí se vódní pólo a pro děti pak opičí dráha.Jestliže v zimě je počet atrakcí dostatečný i pro mnohahodinovou návštěvu s dětmi, tak v létě je pak ještě násobně větší.

Ubytovací vesničku tvoří chatičkové osady (ve stylu rybářském, skautském či westernovém) – chatky jsou útulné, bohatě vytápěné, vybavené jednoduchou kuchyňkou, ložnicí a sociálním zařízením – optimálně dimenzované pro rodinku se dvěma dětmi.V hlavní budově Tatralandie je i bowling, billiard nebo první slovenské 5D kino.Celý komplex leží v podhůří, na polích u Liptovského Mikuláše a zdáli připomíná mimozemské dílo – barevné, početné tobogány a věže se halí do páry stoupající z vyhřátých bazénů.

Chatičková vesnice je vybavena i hřišti, kluzištěm a za dobrých sněhových podmínek i minilyžařským areálkem pro děti. Jde o účelově vystavěný resort, který dokáže zabavit celou rodinu v jakémkoliv ročním období i povětrnosti – v tomto mu asi nelze vytknout nic.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma