Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Soutěž Ceny Kudy z nudy jede na plné obrátky

Soutěž Ceny Kudy z nudy jede na plné obrátky
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Cestovatelská letní soutěž Ceny Kudy z nudy, kterou najdete na webu www.cenykudyznudy.cz se pomalu přesouvá do své druhé třetiny a má na svém kontě již přes 11 tisíc hlasů. Dnes vám představíme soutěžní turistické aktivity regionů Českolipsko a Jizerské hory společně s Českým rájem.

Oba dva patří k velmi vyhledávaným českým destinacím, a tak je dobré vědět, co vás letos čeká za novinky. Více než na co jiného se letos v regionech soustředili na naučné aktivity s přidanou hodnotou. Nechte se pozvat!

Soutěž portálu www.kudyznudy.cz je rozdělena do tří kategorií - novinky turistické sezóny, tradiční turistický cíl a originální podnikatelský počin. Každý týden mohou hlasující vyhrávat atraktivní ceny, mezi kterými jsou například víkendové poukazy do vinného wellness v Hustopečích, vstupenky na hrady a zámky (Litomyšl, Český Krumlov, Lednice, Humprecht, atd). Vyhrávat můžete i dárkové poukazy do adrenalinových center, do pivovaru Pilsner Urquell či jízdenky se společností Student Agency po Česku. Pro šťastné výherce máme také zajímavé slevové karty Český Krumlov Card a Harrachov Card. Hlasovat může každý z vás až pro 20 různých aktivit.

Kam vyrazit na severu Čech?

Pokud začneme městy, budeme vás hned zkraje muset pozvat do Dinoparku Liberec, ve kterém můžete dětem ukázat až 70 dinosauřích krasavců. Jedná se o nejnovější a nejmodernější dinopark u nás. Hned v sousedním Jablonci nad Nisou najdete Muzeum skla, jehož součástí je kupříkladu expozice Kouzelný svět bižuterie nebo České sklo sedmi století.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Protože jsme začali mluvit o skle, přesuneme se na chvíli do Českého ráje, však to není daleko… V Železném Brodě, místě se sklem přímo osudově spojeným, vás čekají další dvě zajímavosti. První je Prodejna korálků a skleněných figurek, v níž můžete nejen nakoupit, ale i podívat se, jak se vše vyrábí na sklářském kahanu. Uvidíte, že každý kus je originál. V Železném Brodě se můžete zúčastnit exkurze ve výrobně foukaného skla ve firmě DT GLASS. Křehká krása dekoračního skla vám zcela jistě učaruje a jeho výroba také.

Je jasné, že skla už bylo až až, a tak se vrátíme za zábavou a k vodě. I když ne tak docela. Až se pojedete koupat k Máchovu jezeru, můžete se stavit v Doksech, kde vzniklo Muzeum Čtyřlístku, slavného komiksu, na kterém nevyrůstají jenom vaše děti, ale který znali nejspíš už vaši rodiče. Cíl pro celou rodinu!

Cestou do Českého ráje pojedete nejspíše přes Mladou Boleslav. V té se většinou nezastavuje, a je to škoda, letos pro milovníky města automobilů připravili Metalovou cestu, naučnou stezku s audiovizuálními panely z dílny Davida Szalaye. Pakliže je tohle aktivita pro vás, možná vás zaujme i nové Muzeum obnovitelných zdrojů energie ve Velkých Hamrech. Dozvíte se tu vše o vodních i solárních elektrárnách.

Pokud byste se vypravili z Liberce více na sever, v Lázních Libverda se můžete najíst v unikátní restauraci Obří sud. Ta byla postavena už v roce 1931 pro lázeňské hosty a slouží dodnes. Když jsme u těch požitkářských aktivit, bylo by v naší soutěži na skladě ještě jedno neobvyklé místo k občerstvení – Pekelné doly. Největší pískovcové podzemí v Evropě, v němž naleznete unikátní motorkářský klub. Motorky smějí vjet až dovnitř!

Na úplný závěr bychom pro vás měli ještě jednu exkurzi. Tentokrát do pivovaru Klášter, kde se dozvíte zajímavosti nejen o výrobě piva, ale i o samotném místě. Pivnice se nachází ve skalním masívu pod pivovarem v hloubce několika desítek metrů!

Tak to byly novinky a podnikatelské počiny z obou regionů, a jak vidíte, nelhali jsme vám. Víceméně samé poučení. Ale pokud chcete nějaké tradičnější turistické cíle, máme v nabídce i ty. Je libo hrad? Pak nevynechejte třeba Michalovickou Putnu, oblíbený hrad Karla Hynka Máchy. Na zámku Humprecht můžete nalézt unikátní sál s osm vteřin dlouhou akustikou… Zcela totální klasikou je potom hrad Bezděz nad Máchovým jezerem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Sami dobře víte, že právě tyto dva regiony kulturními památkami přímo oplývají. Najdete zde vše, po čem turistovo srdce touží. A pokud vám nestačí náš reprezentativní výběr a chcete se podívat na celý seznam, najdete jej na webu www.cenykudyznudy.cz.

A pokud máte jakékoliv dotazy k soutěži, kontaktujte přímo redakci portálu Kudy z nudy na e-mailu katalog@czechtourism.cz. Rádi vám na vše odpoví.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma