Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Spojené arabské emiráty - oáza exotiky a luxusu

Spojené arabské emiráty - oáza exotiky a luxusu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Země neomezených možností, tak se říkalo kdysi Americe, ale nyní se zdá, že by toto přízvisko mnohem víc „slušelo“ Spojeným arabský emirátům - určitě alespoň co se týká rychlosti rozvoje ze zaostalé země na jednu z nejbohatších na světě….

Až do sedmdesátých let minulého století všude byla namísto moderních paláců jen suchá poušť, kde žili zchudlí beduíni, či dobrodružní lovci perel,  na malebném pobřeží nacházeli azyl hlavně zlovolní piráti, přepadávající lodě v zálivu i mimo něj.

Ropa na dvorku

Zlom přišel až poté, co zde geologové objevili rozsáhlá ložiska ropy. Většina zdejších šejků či dalších obyvatel, vlastnících do té doby bezcenné pozemky na okraji pouště, prakticky ze dne na den závratně zbohatla.

To nakonec vedlo k tomu, že i další, podobně „postižené“ emiráty - až na Katar a Bahrajn, které se rozhodly pro samostatnost - utvořily v roce 1971 sedmičlenný konglomerát. Zakrátko se v arabském zálivu změnilo úplně vše, což platí zejména pro největší město Dubai, kde žije na 750 tisíc obyvatel.

Je to zbrusu moderní metropole, plná výstavných obchodů plných zlata, nejnovějších módních výstřelků a bůhví čeho ještě. Ceny však vůbec nepřipomínají drahotu, naopak, díky nízkým daním je město levným rájem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jarní nakupování

Navíc se právě zde každoročně v jarních měsících koná velký Nákupní festival, hojně vyhledávaný návštěvníky z celého světa. Někteří tvrdí, že se jim cesta vyplatí i jen za účelem nákupů…

Zahraniční turisté jsou pro místní úřady vítaným oživením a snaží se proto uspokojit nároky i těch nejnáročnějších. Proto vznikají jak houby po dešti nejen luxusní hotely, ale i exkluzivní golfová hřiště, dostihová závodiště a jiné sportovní areály.

Možnost atraktivního sportovního vyžití zde mají i „amatéři“, ať už jde o lyžování na moři či písečných dunách, golf, rybolov či potápění. Pokud jde o ideální lenošivou dovolenou, je pro ni celé pobřeží Spojených arabských emirátů jako stvořené.

Bílé pláže

Úžasné pláže plné jemného písku, tak čistě bílého, že z něho až mohou bolet oči, blankytně modré moře, čistý vzduch, to vše tady turisté najdou právě v tomto období, od června už teploty a vlhkost vzduchu dosahují pro středoevropana tak extrémních hodnot, že mohou být až na obtíž.

Jediné, na co si je třeba zvyknout jsou místní zvyklosti, třeba nemožnost chození nahoře bez - někde platí i pro pány - pití alkoholu na veřejnosti či jiná specifika, vycházející z islámského náboženství.

Na rozdíl od jiných Arabských zemí je zde nejen vysoká úroveň  služeb, ale všude i přímo vzorová čistota. Navíc kriminalita je naprosto nulová, jde o jednu z nejbezpečnějších zemí vůbec. A nejsou tady ani otravní loudilové bakšiše….

 Bílé pláže zdroj: tisková zpráva

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma