Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Svatá relikvie zachránila město Bečov

Svatá relikvie zachránila město Bečov
zdroj: tisková zpráva

Podobně jako Moravský Krumlov, který si získal proslulost až díky Muchově Slovanské epopeji, je na tom i hrad Bečov nad Teplou v Karlovarském kraji. Ani on by se nestal natolik turisticky vyhledávaným cílem nebýt toho, že je v jeho útrobách uložen unikátní relikviář sv. Maura.Ten se ale naštěstí nikam stěhovat nebude...

Relikviář svatého Maura byl zhotoven na objednávku benediktinského kláštera ve Florennes (Belgie) pro ostatky svatého Maura, sv. Timoteje a svatého Jana Křtitele v první čtvrtině 13. století. Později se stal jeho vlastníkem Alfréd de Beaufort-Spontin.

Detektivní pátrání

Příslušníci tohoto šlechtického rodu ale museli - jako spolupracovníci nacistů - po válce opustit Bečov i republiku a relikviář ukryli pod podlahu hradní kaple.

Tam ho v roce 1985 objevil po usilovném pátrání tým (nikoli archeologů, ale  kriminalisty Františka Maryšky).

Od té doby se stal jakýmsi magnetem, a to nejen pro věřící, právě jemu vděčí za rozvoj nejen zámecký areál, ale i jeho okolí. Je ukázkovým příkladem toho, jak se může opomíjené místo změnit v hojně navštěvované.

Výhodou relikviáře je nejenom jeho obrovský historický význam, ale také velmi poutavý příběh, který se k němu váže.

Američan to začal

Pochází z první třetiny 13. století a jde hned po královských korunovačních klenotech o druhou nejcennější památku v České našem území, v roce 1995 byl prohlášen národní kulturní památkou České republiky.

Přitom se o něm vůbec nevědělo. Vše odstartoval Američan Danny Douglas, který v červnu 1984 na konzulátu ve Vídni začal vyjednávat s československým státem o nákupu blíže neurčené historické památky za 250 tisíc dolarů.

Přitom vyšlo postupně najevo, že jde o dutý kovový předmět o velikosti přibližně konferenčního stolku s vysokou historickou a uměleckou hodnotou, který leží zakopaný asi 100 kilometrů od Norimberku.

Po pátrání v archivech nalezli českoslovenští kriminalisté fotografii a popis relikviáře uloženého na zámku z roku 1932. 4. listopadu 1985 začali prohledávat celý bečovský areál; relikviář byl objeven následující den.

Relikviář zdroj: tisková zpráva

Relikvie svatých  "zachránila" město

Ten pomohl významně rozvoji města. Většina z návštěvníků se totiž  po prohlídce relikviáře v něm zastaví ať už na občerstvení, či nákupy.

Bečov má zhruba 1000 obyvatel, ale po zpřístupnění státního zámku ho navštíví ročně kolem 22.000 turistů.

Radince opravila díky přibližně sedmimilionovým dotacím například Kostelní ulici, cestu ze židovské čtvrti a některé další komunikace. Nyní je mnohem lepší přístup do nejvýznamnější části Bečova.

Další dvě etapy obnovy historického centra města se připravují. Další částky potom investovali do zvelebování svého majetku místní podnikatelé, kterým hlavně v sezóně stoupají tržby. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma