Světový šampionát v USA ovládl holandský sýr
8. 3. 2012 – 9:36 | Zajímavosti | Danica Klein |Diskuze:
Holandský sýr Vermeer se stal v noci na dnešek vítězem Světového šampionátu sýrů, který se každý druhý rok koná v americkém státě Wisconsin. Porazil tak nejen tradiční největší favority ze sýrům zaslíbené země, Švýcarska, ale zvítězil v konkurenci 2500 vzorků z téměř dvou desítek zemí.
O výsledku se mezinárodní porota rozhodující mezi 16 finalisty radila zhruba hodinu. Nakonec vynesla verdikt překvapivý především pro Švýcarsko, které vyhrálo poslední tři šampionáty a i letos mělo dva ze tří nejvýše nominovaných finalistů. Vítězem se ale nakonec stala nízkotučná gouda s názvem Vermeer od společnosti Friesland Campina z Nizozemska.
Odborníci přirovnávají kvalitní sýrové speciality k vínům: obojí má jemné variace podle oblasti původu, roku vzniku a technik používaných mistry svého řemesla. Také postup hodnotících porotců je podobný. Vzorky vsunou do úst, zapátrají v nich po daných charakteristikách, jako je pocit na jazyku, textura, chuť či vůně, a pak je vyplivnou. Někteří si mezi jednotlivými ochutnávkami otírají jazyk ubrouskem.
Třídenní soutěž začala v pondělí a porotci hodnotili 2500 vzorků a vybírali z nich 16 sýrů, které se ve středu večer utkaly o nejvyšší trofej. Podle očekávání měly nejsilnější zastoupení ve finále Spojené státy se sedmi sýry a Švýcarsko s pěti. Dva švýcarské sýry se umístily na druhém a třetím místě. Kromě nich se do finálové šestnáctky dostaly ještě dva sýry z Nizozemska, jeden ze Španělska a jeden z Kanady.