Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Tam, kde vítězně bojoval Napoleon. Zámek Slavkov si střeží svou historii

Tam, kde vítězně bojoval Napoleon. Zámek Slavkov si střeží svou historii
Zámek Slavkov | zdroj: Isifa.com

Ještě než se definitivně rozloučíme s létem, využijte posledních teplých dnů na výlet po českých pamětihodnostech. Můžete vyrazit například na malebný zámek Slavkov. Nachází se u Brna a je proslaven bitvou tří císařů (tzv. bitva u Slavkova), která se odehrála roku 1805 blízko zámeckých stěn.

Zámek se stal baštou rodu Kouniců. V 17. století právě na popud Dominika Ondřeje Kounice byl vydán rozkaz přestavit původně renesanční sídlo do barokního stylu, jehož podobu si s částečnými obměnami drží zámek Slavkov dodnes. Přestavby se zhostil italský architekt Domenico Martinelli a jeho krajané se postarali o návrh interiéru. Andrea Lanzani vyzdobil stěny zámku freskami ve spolupráci se štukatérem Santinem Bussim. Za sochařskými prvky stojí Giovanni Giuliani.

Fresky na zámku Slavkov Fresky na zámku Slavkov | zdroj: Zámek Slavkov

Rod Kouniců byl velmi zapálený do umění. Jejich rodová sbírka nyní zdobí celé první patro zámku, které je zpřístupněno návštěvníkům. Okouzlí vás také tzv. Sál předků, na jehož stropě se nachází fresky a štuky výše jmenovaných italských umělců zobrazující bohy na Olympu. Zajímavý je tento sál nejen po stránce výtvarné, ale také akustické - záměrem totiž bylo, aby se při důležitých politických zasedáních neslyšelo, co si povídají jednotlivé diskutující hloučky. 

Důležitou součástí zámeckého komplexu je park, který svou rozlohou 15,5 hektarů patří k nejhodnotnějším historickým zahradám na území Moravy. Renesanční podoba zahrady byla změněna na podobu barokní. V první polovině 19. století byl park pozměněn na park anglický. Avšak v 70. letech 20. století se po rekonstrukci zahrada vrátila do současného barokního stylu.

Zámek Slavkov Zámek Slavkov | zdroj: Zámek Slavkov  

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma