Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Tip na výlet do Prahy: PET TROPICANA

Tip na výlet do Prahy: PET TROPICANA
zdroj: tisková zpráva

Pet-artové plastiky Veroniky Richterové ve skleníku Fata Morgana ve dnech 2. 2.- 2. 5. 2010.

Plastoví vetřelci v bujné vegetaci – tak by se dala charakterizovat připravovaná výstava Veroniky Richterové zasazená do všech  klimatických pásem tropického skleníku Fata Morgana, od vlhkých zákoutí tropických deštných lesů, přes mlžná horská úbočí až po vyprahlou mexickou poušť.

Vodě odolné plastiky z petlahví budou číhat nejen na vodní hladině, ale i na dně jezírek. Petová zvířata a květiny se snoubí s živou přírodou v nečekané symbióze, a proto nebude snadné všechna objevit. Bude potřeba pozorně se rozhlížet, co se skrývá v houštinách, bedlivě pátrat v podrostu, v úžlabí listů nebo v korunách stromů.

Dominantou výstavy PET TROPICANA  a také jejím maskotem je statný krokodýl, jehož svalnaté tělo je utvořeno z více než 170 petlahví. Některé z nich jsou uzavřeny víčky a tak se tento přes tři metry dlouhý netvor lehce udrží na hladině, kde zdánlivě netečně odpočívá. Ve skutečnosti bedlivě registruje každého návštěvníka.

Důkazem toho, jak dokonale se plastiky snoubí s vegetací je například pozoruhodný východoaustralský pták lemčík hedvábný. Lemčík si místo hnízda staví z větviček pracné loubí. Samičku láká tím, že sbírá všemožné předměty modré barvy a zdobí jimi okolí své domácnosti. Tím si získal i srdce autorky výstavy, která mu s pocitem sběratelské spřízněnosti touto plastikou vzdává poctu. Pokud si myslíte, že najít modré plastové hnízdo v podrostu nížinného deštného pralesa skleníku je hračka, přijďte hledat!  Z další pozoruhodné plastové zvířeny se představí například hejno kaloňů, dikobrazi, pásovci, motýli, chameleon a dalších více než padesát exponátů.

Sochařka Veronika Richterová (1964) zpracovává kromě klasických materiálů i různé netradiční, které jí dovolují experimentovat.  Vytvořila například řadu rozměrných smaltovaných plastik z ohýbaného plechu, věnovala se malbě a keramickým mozaikám. Je autorkou bronzových plastik Sedmi surikat a lachtana Gastona v pražské zoo a spoluautorkou Chodníku slávy u jejího vchodu. Posledních  šest let se věnuje dobrodružné práci s petlahvemi , kterou nazývá PET-ART.  V Praze ji představila na dvou autorských výstavách - Cihlář, Richterová: Zvěrstvo (Uměleckoprůmyslové museum, 2007) a V petu tváře ( Galerie Česká centra , 2009)

S Veronikou Richterovou se budou moci návštěvníci osobně seznámit na autorském provázení po výstavě PET TROPICANA a to 6. února, 6. března a 10. dubna, vždy od 14 hodin. Od 1. do 5. 3. je skleník z provozních důvodů uzavřen.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma