Toskánské vinařské adopce

- Cestování autor: red

Když se Luca Cutolo rozhodl pro adopci, měl stejné představy, jaké rodiče v této situaci obvykle mívají: hlavně, aby se vše vyvedlo.

Cutolo si ovšem navíc přál, aby se jeho dítko dalo - pít! Rozhodl se totiž využít nabídky jedné vinařské firmy v italském Toskánsku a na několik měsíců si adoptoval sud, takzvaný barrique vyrobený ze speciálního francouzského dubového dřeva. Tím se před Cutolem otevřela možnost sledovat zrání vína až do okamžiku, kdy dospěje a bude stočeno do tří stovek lahví, napsala agentura Reuters. Cutolo je sice Ital, ale žije v Nizozemsku. Na myšlenku adoptovat sud přišel, když slavil s přáteli narození syna. Nabídl jim víno pocházející z oblasti proslulého toskánského Montepulciana, a to sklidilo takový úspěch, že začal přemýšlet, co s tím. Cutolo má dobrou pozici u naftařské společnosti, takže o vlastní vinici si může nechat jen zdát. Program Adotta una barrique, tedy Adoptuj barrique, s nímž přišlo před časem toskánské rodinné vinařství Tenuta Valdipiatta, mu ale umožnil tento sen alespoň částečně naplnit. Miriam Caporaliová, které předal vedení firmy otec Giulio, přišla v roce 2004 s nápadem, jak milovníkům vína umožnit, aby mohli do značné míry promítnout své představy o tomto nápoji do jeho konečné podoby. Zájemce se za 3500 či 4000 eur, tedy v přepočtu kolem 100.000 korun, stane na 12 až 18 měsíců vinařem, který sleduje, jak se jeho "dítko" rodí a směřuje k dospělosti. S decentní pomocí odborníků si sám namíchá odrůdy, které vinařství pěstuje, a pak už jen s tichou asistencí čeká, jak jeho kreace dopadne. "Chceme klientovi umožnit, aby získal dokonalou zkušenost, jak se víno vyrábí," říká Miriam Caporaliová. "Adopce" začíná půldenním koštem vín z její firmy. Klient si zvolí osobní chuťovou kombinaci, kterou mohou tvořit odrůdy Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon a Petit Verdot. Směs stočí vinaři do zákazníkova sudu a pak následuje obvyklý proces zrání, na jehož konci je po kvašení, filtraci a dalších nezbytných úkonech stáčení do lahví ozdobených vinětou, kterou si klient sám zvolí. Cutolo připouští, že výsledek se trošičku liší od původní směsi, kterou si namíchal, ale i přesto má víno vynikající chuť. Prohra to ale není, ujišťuje a dodává, že nechtěl žádné vyumělkované víno. Přátelům hodlá lahve svého vína nabídnut už v dubnu. Zájem o adopci sudů je tak velký, že Tenuta Valdipiatta musela dokonce sestavit dlouhý seznam čekatelů, kteří maj

Zdroje: ČTK