Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Tuberkulóza ve světě

Tuberkulóza ve světě
zdroj: tisková zpráva

V současnosti je tuberkulóza jednou z nejčastějších příčin úmrtí v rozvojových zemích (je nejčastější příčinou smrti z infekčních chorob).

Za posledních deset let zemřelo celosvětově na tuberkulózu 30 miliónů lidí. Přesto, že Světová zdravotnická organizace vynakládá na kontrolu TB částky řádově v desítkách miliard dolarů, nedaří se tuto chorobu udržet pod kontrolou a počet onemocnění tuberkulózou celosvětově se celosvětově nedaří významně snižovat.

Nejvyšší nárůst TB onemocnění je zaznamenáván v zemích subsaharské Afriky a zemích bývalého Sovětského svazu. Za posledních deset let se například v Rusku počet TB onemocnění zdvojnásobil. Zatímco jen v Rusku ročně onemocní tuberkulózou téměř 200 000 osob, v Evropě bylo v roce 2008 je zjištěno 337 435 TB onemocnění. Celosvětová incidence tuberkulózy byla v roce 2008 139 nově zjištěných případů na 100 000 obyvatel.

Česká republika, která je řazena mezi země s příznivou situací v TB s její fungující kontrolou, leží na hranici zemí se situací méně příznivou a neefektivní kontrolou TB. To je jedna z příčin, proč je nadále nutné této chorobě v ČR věnovat intenzivní pozornost a nepolevovat v bdělosti nad jejím dohledem.

Odborná spolupráce
Prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc.
přednosta I. klinika tuberkulózy a respiračních onemocnění VFN a 1. LF UK
předseda Sekce pro tuberkulózu ČPFS, člen Rady registru tuberkulózy
MUDr. František Krejbich
I. klinika tuberkulózy a respiračních onemocnění VFN a 1. LF UK
člen Rady registru tuberkulózy

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma