Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Tunisané věří, že se turisté vrátí

Tunisané věří, že se turisté vrátí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Tunisko je sice nejmenší stát severní Afriky, ovšem co se týče turistického ruchu patřilo - nejen na černém kontinentu - k absolutní špičce. Bylo totiž jednou u prvních arabských zemí, která se otevřela světu, když pochopila, že krásy krajiny a slavná historie mohou přinášet značné zisky. I když po nepokojích příliv turistů ustal, místní věří, že se opět vrátí, mají je na co nálakat...

Třeba  na krajinu,  ta je více než různorodá, od pobřeží s Gabeským zálivem, přes pohoří Atlas s nejvyšším vrcholem Jebal Chaambi (1544 m), až po náhorní plošiny, přecházející do nížin, vyplněné solnými jezery - šotty. Skoro jednu třetinu území pak tvoří pouště,  písečná Sahara a kamenitá Dahar.

Už od dob Odyssea...

Pokud jde o památky, najdeme tu takové skvosty jako proslulé Kartágo, dnes součást hlavního města Tunisu. Dále Sousse, s křesťanskými katakombami a archeologickým muzeem, Monastir, El Jem, kde je zachovalé římské koloseum z třetího století a mnohé další...

Pohostinnost místních obyvatel pak dobře poznal i mýtický rek Odysseus, kterému dalo dost práce přesvědčit posádku, aby pokračovala v plavbě a nezůstala natrvalo -  mnozí turisté asi zažívají obdobné pocity.

Nejčastějším cílem těch, co sem jezdí hlavně za mořem a sluncem je Djerba. Takřka všechny hotely jsou tam nové a moderně zařízené, s personálem sice občasné potíže bývají, ale nevybočují z normy, takže si lze dovolenou opravdu užít.

Zemí Tuaregů

Kmeny domorodých Tuaregů, postrach cestujících, které přepadávaly karavany, tu sice stále žijí, ale po vzoru mladého Lotranda se už loupežnickému řemeslu nevěnují.

Nicméně své tradice si zachovaly, jedna z nich je pro muže v Arabském světě obzvlášť přitažlivá, nepřikládají totiž žádnou zvláštní váhu panenství. Naopak dívka má mít podle jejich filozofie co nejvíc milenců.

Jen tak si z nich totiž může poté vybrat toho, kdo jí nejvíc vyhovuje.  A podle toho se chovají, nejen dívky, ale i ženy jsou veselé a k cizím se nechovají  plaše, spíš rozverně.

Není ovšem snadné na ně narazit, stále žijí svým obvyklým kočovným životem, poznávacím znamením je šátek přes obličej - nenosí ho ovšem kvůli ztížené identifikaci, ale jako ochranu před všudypřítomným pískem.

Sahara zdroj: tisková zpráva

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma