Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

V brněnské Redutě naplno zazněly Tóny vína

V brněnské Redutě naplno zazněly Tóny vína
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Spojit poslech vážné hudby s konzumací vína není sice až tak běžné, ale dochází k němu - například na vernisážích. Vinná galerie v Brně šla však ještě mnohem dál a letos již podruhé pořádá akci Tóny vína, kde hosté degustují víno a zároveň posuzují, jak se hodí k té či oné skladbě.

„Zdá se, že s podobnou aktivitou jsme první na světě,“ řekl duchovní otec celého projektu Ing. Tomáš Vican MBA., který je nejen majitele Adámkova vinařství, ale i producentem úspěšných filmových komedií Bobule a 2Bobule (a nově i dramatu Lidice).

Nápad při sklence

Na otázku, jak ho to napadlo, odpověděl:  "Já si ve volných chvílích vychutnával zážitek, kdy mi k pozvolnému upíjení ze sklenky hrála komorní hudba. Všiml jsem si, že k některým odrůdám se hodí spíš lehčí, hravější, a k jiným zase těžší. To byl ten prvotní impulz.

„Jinak se domnívám, že právě hudba a víno je dvojice má k sobě mnohem blíž, než by se mohlo na první pohled zdát. Kdo totiž s múzou naslouchá tónům vysokého umění, bývá často přítelem dobrých vín."

Protože má Tomáš Vican podnikavého ducha, napadlo ho se o tento zážitek rozdělit a oslovil  Dr. Petr Štědroně, uměleckého šéfa Divadla Reduta s nabídkou uspořádání nevšedního večeru plného souznění.

Ten konstatoval: "Víno nevnímáme jen jazykem, ale  i dalšími smysly. Je také kulturním faktorem – odpradávna inspirovalo všechny umělce k jeho opěvování. Bez symbiózy vína a umění by naše životy byly jen šedé skořápky bez jiskřivých momentů."

Komorní soubor Ensemble Messiaen

Komorní zážitek

A co tedy na večeru zaznělo?  Komorní soubor Ensemble Messiaen ve složení Jiří Besperát (housle), Miloš Havlík (housle), Jan Škrdlík (violoncello) a Šárka Besperátová (klavír) zahrál dvě stovkám diváků - a zároveň degustátorů - skladby všech známých mistrů.

Ze všechny jmenujme Dvořáka, Šostakoviče, Bacha či Martinů. Hudbu okomentovali muzikolog Jan Špaček a profesor brněnské konzervatoře Jiří Besperát. Světem vína pak provázel oceňovaný sommeliér Pavel Chrást.

Jednotlivé druhy a značky vybíral Tomáš Vican (pouze od českých respektive moravských vinařů)  konkétně Reisten, Bíza, Volařík, Znovín, Plaček, Trpělka a Oulehla, Baloun, Maděřič a Adámkovo vinařství.

A všichni přítomní se shodli, že výběr byl dokonale adekvátní, někteří se i pídili po názvu skladeb.

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma