Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

V brněnské Redutě se bude snoubit víno a hudba

V brněnské Redutě se bude snoubit víno a hudba
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Druhý ročník Tónů vína, který proběhne ve čtvrtek 24. března 2011 od 19.00 v Mozartově slavnostním sále Divadla Reduta na Zelném trhu slibuje být opět výjimečným zážitkem.

O hudbu se postará Ensemble Messiaen, komorní soubor umělců, kteří mají dlouholeté zkušenostmi z koncertních podií v desítkách zemí světa, víno vybíral Tomáš Vican, majitel Vinné galerie, Adámkova vinařství, ale i úspěšný filmový producent (Bobule, 2Bobule a nyní čerstvě Lidice) .

Vnímat sluchem i jazykem

„Hudba a víno je dvojice, jež má k sobě blíž, než by se mohlo na první pohled zdát. Kdo s múzou naslouchá tónům vysokého umění, bývá často přítelem dobrých vín,“ řekl nám k tomu.

Diváky bude provázet degustací oceňovaný sommeliér Pavel Chrást, který k jednotlivým skladbám přičlenil nejlepší vína z moravských vinařství, jenž zvítězila v mezinárodní soutěži FESTWINE.

„Nejdříve byl vybrán repertoár a poté dle hudební inspirace jsem vybral vína. Při jejich výběru jsem se snažil zohlednit příběh skladby či jejího autora tak, aby posluchač v každém ochutnávaném vzorku nalezl i tóny hudby.“ vysvětlil svoji filozofii.

Zážitek smyslů

„Víno je zážitkem smyslů. Je ale i kulturním faktorem – odpradávna inspirovalo básníky, filozofy, malíře, sochaře či divadelníky k jeho opěvování. Bez vzájemné symbiózy by naše životy byly jen šedé skořápky bez jiskřivých momentů.

Tóny vína nabízejí právě ono organické spojení vína a umění, zazní skladby od baroka po dvacáté století. K pestrosti večera přispěje i různé nástrojové obsazení jednotlivých skladeb,“ řekl pak Petr Štědroň, umělecký šéf Divadla Reduta.

K jednotlivým skladbám byla vybrána vína z jedenácti prestižních vinařství, hudbu, která s nimi souzní, okomentují  známý muzikolog Jan Špaček a dlouholetý profesor brněnské Konzervatoře Jiří Besperát.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma