Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

V Liberci se rozšiřuje Babylon

V Liberci se rozšiřuje Babylon
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

První české science centrum iQpark najdeme v Centru Babylon v rodném městě Krále komiků Vlasty Buriana. To díky své jedinečnosti s oblibou vyhledávají rodiny s dětmi i školní výpravy v rámci tzv. zážitkové pedagogiky.

 

Dosud iQpark nabízel více než 250 interaktivních exponátů, včetně Foglarova hlavolamu Ježek v kleci. Teď, koncem března,  po čtyřleté úspěšné činnosti, kdy otevíral svět přírodních her takříkajíc na vlastní kůži, zdvojnásobuje plochu (i díky dotacím z EU).

Na počest Komenského

První návštěvníci vstoupili do prostor iQparku, který byl vybudován za přispění Společného regionálního programu již v roce 2007. Jejich prudký růst, nové exponáty a potřeba větší plochy vedl nadšené autory myšlenky k prosazení pokračování projektu.

A tak v posledním březnovém týdnu slavnostně zahájí provoz nových prostor, ve čtyřech patrech bude k dispozici několik stovek interaktivních exponátů, i dvě moderní laboratoře pro workshopy. Přibude nově k dispozici i rychlé občerstvení a šatna.

Dosavadní návštěvnost iQparku má neustálé stoupající tendence – nyní přesahuje 100 000 spokojených občanů a občánků ročně. Projektový manažer Ing.Barbora Poštolková z North Bohemia Convention Bureau, k tomu dodává:

„V Centru Babylon byly v uplynulých měsících díky prostředkům EU zrekonstruované další části budovy bývalého výzkumného ústavu textilního. A u příležitosti výročí narození J.A.Komenského, přibude i vzdělávacích her a interaktivních exponátů.“

Zábavné pokusy

Že se lidem tato forma líbí potvrdily výsledky kampaně České centrály cestovního ruchu, kdy čtenáři vybrali iQpark jako nejlepší místo v České republice, které dětem nabízí zábavu a rozvoj fantazie i motorických a dalších schopností.

A na co se po rozšíření mohou návštěvníci těšit?  Třeba na „Velká QiDOva show“, která nabídne pokusy s kapalným dusíkem, pokusy s mikrovlnnou troubou a další zkoumání v kuchyni či pokusy z elektrostatiky s Van de Graaffovým generátorem.

Nebo „Malá QiDOva show“, kdy se bude denně předvádět výroba nanovlákna a pokusy z elektrostatiky. A pro zpestření nedělních prohlídek  jsou tu zábavné experimenty, kde si příchozí budou moci vyzkoušet šikovnost i hravost, koho by nezajímala výroba periskopu či zkoumání pod mikroskopem?

„Z dosavadních zkušeností víme, že  neodolají ani dospělí, zejména dědové se chtějí před vnoučátky blýsknout, že ne všechno z škol zapomněli,“ usmívá se  Ing. Vlastimil Čadílek, generální ředitel společnosti Centrum Babylon.

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma