Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Vancouver

Vancouver
zdroj: tisková zpráva

XXI. zimní olympijské hry 2010 se konají v kanadském Vancouveru a vrací se tak do Kanady po dvaceti dvou letech.

Pojďme si představit toto jedinečné místo. Více než dva miliony obyvatel Vancouveru bezezbytku využívají mimořádných přírodních dispozic, a když se nabaží bezprostředního okolí, tak mohou kousek popojet a octnou se v nepředstavitelně zachovalé divočině vnitrozemí Britské Kolumbie.

Sledujte  ZOH 2010 na TISCALI.cz

Ať už si chtějí místní lidé dopřát jízdu na plachetnici, koupání, rybaření, pěší turistiku, lyžování, golf nebo tenis, tak se skoro nemusí hnout z místa, aby uspokojili spoustu rekreačních rozmarů. V létě, v zimě město přetéká požitkářstvím, ale také snahami provozovat zdravý životní styl. Nikoho nepřekvapí, že se tady dá báječně lenošit na plážích centra – to je posedlost typická pro Západní pobřeží, která se projevuje i ve zdejším rafinovaném umění a kultuře.

Ve Vancouveru je vynikající muzeum a symfonický orchestr světové úrovně, sídlí tu operní, divadelní a baletní společnosti, které rozhodně drží krok se světovou špičkou současného umění. Četné festivaly těží z výhod mírného, třebaže deštivého léta, řada hudebních klubů poskytuje útočiště nadějným rockovým kapelám a rozvíjející se jazzové scéně.  Hospodářský růst třetího největšího města v Kanadě je překotný. Za svou prosperitu z velké části vděčí přístavu, který je tak vytížený přepravou surovin z kanadského vnitrozemí – dřeva, pšenice a nerostů, že se řadí mezi největší severoamerické přístavy vůbec, neboť objem přepravovaného nákladu (bez ropy) je větší, než objem přepravy přístavů v Seattlu, Tacomě, Portlandu, San Franciscu a San Diegu dohromady.

Přístav zase za svůj rozvoj vděčí proklamované pozici Vancouveru jako brány do východní Asie a rostoucímu významu Pacifické obchodní zóny na rozvíjejícím  se globálním trhu. Toto výhodné spojení je narušováno dvousměnným tokem přepravy: v 90. letech minulého století byl Vancouver zaplaven Číňany z Hongkongu (takzvanými „lidmi z člunů“), a tato záplava tlačila ceny nemovitostí vzhůru a na nějakou dobu zpochybnila pověst Vancouveru jako etnicky integrované metropole.

Dnes je Vancouver dynamičtější než kdykoli předtím. Jeho růst a energii můžete při chůzi po ulicích skoro nahmatat. Počet obyvatel roste nejrychleji v celé Severní Americe. Důsledkem toho se centrum rozrůstá směrem ke starším a dřív zchátralým čtvrtím na jihovýchod od starého městského jádra. Rozvoj v minulém desetiletí symbolizuje nádherná knihovna a komplex dramatických umění, který představuje nejnákladnější stavební projekt, který kdy byl ve městě realizován.

Nemovitosti jsou zde dražší než v Torontu a město je nyní největším filmových a televizním střediskem v Severní Americe hned po Los Angeles a New Yorku. Jakýmsi zvláštním způsobem, který se zdá být pro Kanaďany typický, tato změna proběhla tak, že spíš posílila okouzlující kombinaci pohody, kultury, obchodu a přírodních krás města, než aby jim ublížila.   

Informace použity z průvodce ROUGH GUIDE Nakladatelství JOTA.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma