Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Vánoce ve světě

Vánoce ve světě
zdroj: tisková zpráva

Ať si kdo chce, co chce, říká, bez nadílky by nebyly vánoční svátky úplné.

Symbol obdarovávání jako projev vzájemné lásky k nim prostě patří. Ačkoli dárky musíme opatřit sami, jejich předávání podle tradice svěřujeme nadpřirozeným bytostem.

Náš český Ježíšek, tedy štědré miminko, je dosti ojedinělý zvyk. Ve většině zemí si pro tento účel vybrali postavy fyzicky zdatnější, u nichž si lze spíš představit, že všechny ty dárky poberou. Tak třeba německý „Ježíšek“ je pán v nejlepších letech s rezavými vlasy a vousy, který si pro snadnější cestování z místa na místo osedlává divoký vítr.

Asi nejrozšířenější je Santa Claus – ten naděluje ve všech končinách s britskou tradicí (prostřednictvím fanoušků všeho amerického se snaží obsadit i české teritorium – zatím se mu to naštěstí daří nanejvýš v supermarketech, v domácnostech moc uznáván není). Dárky rozváží na saních tažených soby v noci z 24. na 25. prosince a ukládá je dětem do červených punčoch k posteli, kde je hned po probuzení najdou.

Jeho francouzským příbuzným je pér Nöel, který nadílku nechává u kamen či na krbu. Podobný je mu také ruský Děda mráz nebo bulharský Děda Koleda. Nesmírně vynalézaví jsou v nabídce nadělujících bytostí Skandinávci. Dárky jim nosí skřítkové, vedení nějakou hlavní postavou (například ve Finsku je to Velký Ukko, v Dánsku Vánoční posel), leckde jsou doprovázeni také kozlem nebo kozou. Zvláště Dánové jsou velkými ctiteli vánočního obdarovávání. Obětují na ně nemalé finanční prostředky, ale také pořádnou dávku vynalézavosti. Důležité totiž je, aby dárek nějak korespondoval s povahou či zálibami příjemce a hlavně, aby byl co největším překvapením. Takže podmínkou je nejen dobrý nápad, ale také rafinované utajování až do poslední chvíle.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma