Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Všichni už jsou v Mexiku?

Všichni už jsou v Mexiku?
zdroj: tisková zpráva

Mexiko je jednou z nejrozmanitějších zemí světa.

Na jednu stranu patří Mexiko do nejrychleji se rozvíjejících ekonomik světa a v překotně rostoucích aglomeracích rostou jako houby po dešti moderní budovy a nákupní střediska, na druhou stranu se však jinde težko ubráníte dojmu, že je Mexiko jen ospalou a polozapomenutou španělskou kolonií. Zdá se až neuvěřitelné, jak hluboké kořeny má předkolumbovská historie v srdcích a myslích dnešních Mexičanů.

Mexiko je skutečnou barevnou mozaikou, kde se mísí historie, kultura a přírodní krásy, a bez nadsázky lze říci, že zde najdete všechny „druhy světů“ naší planety. Indiánská tržiště se od časů španělských dobyvatelů změnila jen málo a zdobné katolické kostely dnes zastiňují neméně gargantuovské sklobetonové mrakodrapy dokazující, že „mexický zázrak“ není jen výplodem ekonomů a politiků. Tu a tam se zableskne jiskra konfliktu, ale je až překvapující, jak neuvěřitelně harmonicky dokáží tyto světy fungovat blízko sebe. Nejlépe to dokazují sami Mexičané. Dodnes existují čistokrevné indiánské komunity a jen velmi málo Mexičanů se může honosit čistě španělským rodokmenem. Drtivá většina obyvatel jsou mesticové, v jejímž životním stylu se snoubí tradice s moderním městským stylem.

Navzdory přicházející amerikanizaci, která se hlavně díky členství země v Severoamerické zóně volného obchodu (NAFTA)prosazuje tím nejdravějším způsobem, a blízkým kontaktům s celou španělsky mluvící Latinskou Amerikou, což je nejlépe patrnéna záplavě levných televizních seriálů, si Mexiko uchovává svou jedinečnou tvář. Mexická hudba, vůně, vkus i chuť vás ani na chvíli nenechají na pochybách, že jste právě v Mexiku. Jen málokomu ale tyto chutě a vůně nezachutnají a přibývá těch, kteří vnímají mexickou kulturu jako drogu, bez níž nemohou žít. Síla mexické identity je nejvíce patrná v momentě, kdy přijíždíte do země ze Spojených států. Najednou tu stanete tváří tvář třetímu světu a nezkušeným cestovatelům chvíli trvá, než se Mexiku dostanou pod kůži a než si je zamilují.

Zcela opačně působí příjezd po zemi od jižních sousedů. Po delší době cestování po středoamerických republikách vám Mexiko bude dozajista připadat jako ráj na zemi. Na cestování po „rozvojových“ zemích se musíte předem připravit. Dvojnásob to platí o zemi, která se každým dnem mění a mílovými kroky směřuje k pokroku. Mentalita typu maňana je většinou jen předsudek, který si cizinci do země přivezou a těžko se jej zbavují, ale některé věci skutečně fungují na poněkud volnějších principech. Nelze například úplně věřit všem jízdním řádům a často se projeví i Murphyho pravidlo o tom, že jestli se něco může rozbít, tak se to rozbije ( v momentě, kdy vaše závislost vrcholí). Ušetřete si nervy a nerozčilujte se, když něco neproběhne rychle a promptně. Jednoduše respektujte temperament místních lidí, kteří věří, že práce je prostředkem k zajištění obživy, ale není nutné „makat“ do úmoru a na hranici fyzického vyčerpání, protože smysl života leží úplně jinde. Drobnosti jsou malicherné, a pokud někde ne vlastní vinou „ztvrdnete“ vězte, že vždy se dá najít příjemná alternativa. Stres k životu Mexičanů prostě nepatří.

Chvílemi se vám při cestování Mexikem stane, že budete frustrováni hlukem a špínou, před nimiž nebude úniku, a zapochybujete o rozmanitostech, které na vás čekají. Rozdíl mezi ostentativním bohatstvím a naprostou chudobou je vskutku propastný, zvláště ve velkých městech, kde se nezaměstnanost a přísné utahování opasků, aby bylo možné splácet astronomický zahraniční dluh, podepsaly nejviditelněji. V drtivé většině je však Mexiko nádherným a neuvěřitelně proměnlivým světem, ve kterém se vám bude dobře cestovat a které vás zcela pohltí a uchvátí.

Z geografického pohledu představuje Mexiko obrovský, tupý, zakroucený roh, který vybíhá z jihu severoamerické pevniny, stáčí se na jihovýchod a po obtočení Mexického zálivu se vykroutí zpátky na sever. Mexiko je velmi hornatá zem. Jeho páteř tvoří dva velké horské hřebeny: Sierra Madre Occidental podél západní části pevniny a Sierra Madre Oriental na východě. Mezi těmito hřbety je jako v kleštích sevřena rozsáhlá polopoštní náhorní plošina – Mexická plošina. Asi ve dvou třetinách země směrem k jihu jsou oba hlavní hřbety spojeny příčným vulkanickým masivem s nejvyššími mexickými vrcholky. Právě zde leží i hlavní město Mexico City, či chcete-li México DF, a hlavní městská centra. Dále na jih pak pokračujejediný horský hřeben, Sierra Madre Sur, do států Oaxaca a Chiapas. Jedinou nížinnou a rovinatou částí země je poloostrov Yucatán, který zabírá východní část země.

Zdroj informací: ROUGH GUIDE, Nakladatelství JOTA

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma