Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Vydejte se do Ostravy za létajícím králem

Vydejte se do Ostravy za létajícím králem
zdroj: tisková zpráva

Ostravské muzeum uspořádalo ambiciózní výstavu nesoucí název „Král, který létal“ k 700. výročí korunovace Jana Lucemburského českým králem. Představuje Moravsko - slezské pomezí v éře tohoto panovníka (1310 až 1346) díky jehož mezinárodním aktivitám stanulo České království v zájmu středoevropské politiky.

 

Společně s již ukončenou pražskou výstavou „Královský sňatek“ jde nepochybně o jednu ze stěžejních událostí výstavních sezón 2010 - 2011 v naší republice. Autor koncepce a hlavní kurátor ostravské výstavy Mgr. David Majer ve spolupráci s týmem specialistů připravili nevšední expozici uspořádanou do čtyř celků, které se věnují historii, výtvarnému umění a další kultuře v době působení prvních Lucemburků v Českých zemích.

Rytířské zbraně

Úvodní segment výstavy nazvaný „První rytíř Evropy“ představuje zbraně, zbroj a vojenské umění éry Jana Lucemburského v souladu s jeho pověstí statečného rytíře, válečníka i vášnivého účastníka turnajů.

Ve druhé části výstavy označené „Ostrava středověká" je věnována pozornost  historii a archeologickým nálezům z moravsko - slezského pomezí a středověké Ostravy.

Sochařství této doby prezentuje jedinečný soubor sedmi děl tzv. Mistra Michelské madony, anonymního řezbáře, jehož díla patří k nejlepším projevům gotického sochařství 2. třetiny 14. století ve střední Evropě.

Relikviář sv. Simeona zdroj: tisková zpráva

Zlato a rukopisy

Vystaveny jsou také vzácné rukopisy iluminátorů ve službách královny Elišky Rejčky a řada dalších neméně zajímavých artefaktů gotické výtvarné kultury.

Expozici uzavírá segment „Král diplomat" představující mimo jiné i  atraktivní zlatnické práce. Podařilo se zajistit řadu artefaktů evropského významu, jejichž pojistná hodnota dosahuje téměř jedné miliardy korun.

Představeno je například unikátní zlatnické dílo relikviář sv. Simeona, který je součástí německého národního pokladu či hedvábná látka věnovaná Karlem IV. pro uložení ostatků sv. Karla Velikého v Cáchách.

Zlatnickým skvostem je i svatební koruna snad královny Blanky z Valois, šťastně nalezená při stavebních pracích v židovské čtvrti ve Slezské Středě, která se na naše území vrátila po 650 letech. Výstava v Ostravském muzeu je k vidění do 31. března 2011.

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma