Dnes je sobota 17. května 2025., Svátek má Aneta
Počasí dnes 12°C Občasný déšť

Vysoké Mýto: Fenomén knedlík

15. 9. 2010 – 6:52 | Cestování | red | Diskuze:

Vysoké Mýto: Fenomén knedlík
zdroj: tisková zpráva

Knedlíky různých tvarů, provenience i surovin představí návštěvníkům Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. Výstava Knedlík - Kloss - Knödel aneb Knedlíkové nebe začíná 10. září a vznikla spoluprací mezi českými a německými muzejníky. Oblíbené jídlo spojuje několik zemí a národů, řekl novinářům ředitel muzea Jiří Junek.

"Knedlík je středoevropský kulturně-historický fenomén a je to pokrm poměrně dost starý. Představujeme dlouhou historii tohoto pokrmu, který je typický pro Čechy, Rakousko a Německo, zejména Bavorsko, ale i Slovensko a Slovinsko," uvedl Junek.

Tvůrci putovní výstavy shromáždili rozsáhlé dokumenty o historii knedlíků, kuchyňské náčiní, fotografie a pohlednice, údaje o tom, jak často se knedlíky vyskytují v lidových bájích a písních, či rozličné receptury. V Česku knedlík, ač oblíbený a považovaný za národní jídlo, do slovesnosti příliš nepronikl. V sousedním Německu se ale vypráví například legenda o tom, jak odvážná žena ubránila metáním touto kulovitou municí své město před vojsky Přemysla Otakara II. či husity.

Pouze v Karlových Varech existuje takzvaný knedlíkový den, který má být upomínkou na očekávaný pobyt pruských vojsk v roce 1866 a přípravy na jejich očekávané nasycení. Knedlík se výjimečně dostal i do české literatury, Jan Neruda v jednom fejetonu velebí švestkové knedlíky a přirovnává je k ženskému tělu.

Knedlíky se zapsaly i do novodobé historie v Německu. Obyvatel jednoho městečka v Bavorsku, jehož rozčiloval nízký přelet letadel nad jeho bydlištěm, ostřeloval letouny podomácku vyrobeným katapultem nabíjeným knedlíkovými koulemi a dosáhl toho, že letový koridor byl přeložen.

Spory mezi národy se vedou o "vynález" knedlíku a jeho označení. "Jan Hus ve svém traktátu o němčině píše, že Češi by místo původně německého slova knedlík měli používat název šiška. Ve Vídni se zase používalo i označení knedlik, které Vídeňané považovali za české slovo," řekl Junek.
Houskové knedlíky se původně spíše vařily v bohatších úrodnějších oblastech, bramborové v chudších, kde byla výchozí surovina dostupnější. Výstava končí 10. října.

Zdroje:

Předchozí článek

Jak se pozná dobrý tanečník? Hýbe krkem a trupem, říkají vědci

Následující článek

Ze zákulisí Bárty u Jílkové: Pozvání předcházel obří zájem diváků

Nejnovější články