Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Výstava manželů Steigerových vypráví staré vánoční příběhy

Výstava manželů Steigerových vypráví staré vánoční příběhy
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Už takřka 600 let starý příběh vánočního stromku zachycuje výstava Od Vánoc do Vánoc, zahájená 11. prosince v galerii Nejvyšším purkrabství Pražského hradu.

Expozici věnovanou průmyslově vyráběným vánočním ozdobám a historickým dětským hračkám otevřeli její autoři, manželé Eva a Ivan Steigerovi. Právě z jejich rodinné, už třicet let budované sbírky vzácné exponáty pocházejí.

Jak říká  sběratel, filmař a ve světě nejznámější český kreslíř a karikaturista Ivan Steiger, výstava chce přiblížit málo známé okamžiky z dějin obdarování našich malých dětských miláčků.

První písemná zmínka o zdobení stromku pochází nejspíš už z roku 1419, kdy v Černém lese mezi Basilejí a Štrasburkem bratrstvo pekařských učedníků ozdobilo strom perníčky, jablky, ořechy, pozlacenými fáborky a na Nový rok pak z něj pak dobroty společně setřásli,“ říká Ivan Steiger. Připomíná tak, že všechny ozdoby na stromku byly původně jedlé. V prehistorii vánočního stromku tedy nebylo nic divného, když se na větvích houpaly preclíky nebo šunka.

Výstava Od Vánoc do Vánoc nabízí  především stovky rozmanitých, historicky i sběratelsky velmi cenných vánočních ozdob. K těm patří třeba unikátní zámecké závěsy z roku 1795 nebo něžné ornamenty poprášené „benátskou jinovatkou“ z jabloneckých skleněných perliček. Stromky z barveného husího peří doplňují figurky andělů, čertů, světlonošů, malovaných louskáčků a dřevěných Františků, do nichž se vkládaly kouřící vonné směsi z drceného dřevěného uhlí, myrty, kadidla, cedrové kůry a špetky santálového dřeva. Dnes už pozapomenuté dekorace a zvyky, které dříve vánoční čas provázely, připomínají i vánoční lustry, vrkoče a pyramidy. Chodce z Jiřské ulice láká k prohlídce i okno s osvětlenou vitrínou plyšových medvídků, které Ivan Steiger posadil ke štědrovečernímu stolu: právě o nejoblíbenější dětské hračce, plyšovému medvědovi, vypráví i jeho půvabný trikový film, který je na výstavě rovněž promítán.

Výstava pořádaná AGENTUROU SCHOK bude otevřena denně od 10ti do 17ti hodin a podle zájmu návštěvníků potrvá až do jarních měsíců. Základní vstupné je 95 Kč, studenti, senioři a držitelé průkazů ZTP zaplatí 65 Kč, děti do 15ti let 45 Kč, skupiny nad 11 lidí mají 20% slevu a děti do 3 let mají vstup zdarma. Rodinné vstupné (2 dospělí a 2 děti) je 235 Kč.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma