Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Za vínem a hvězdnou kuchyní do Jižního Tyrolska

Za vínem a hvězdnou kuchyní do Jižního Tyrolska
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Komerční sdělení: Úžasná dovolená uprostřed horských velikánů, lahodná kuchyně plná hvězd Michelin, svérázné horské statky s nezapomenutelnou atmosférou dávných časů a vinice v údolích, z nichž místní vinařů produkují velice kvalitní víno. To vše na vás čeká na dovolené v kraji Jižního Tyrolska/Südtirol na severu Itálie. A víno je místní chloubou opravdu právem!

Jihotyrolské víno vítězí

Jižní Tyrolsko je jedním z nejmenších italských vinařských regionů, přesto je neuvěřitelných 98 % vín ze zdejší produkce vyrobeno podle striktních italských předpisů DOC. Na skromných pěti tisíci hektarech se ročně vyrobí 350 000 hektolitrů vína (4,7 milionu lahví) a 6,7 % z vín oceněných Třemi sklenicemi je vyrobeno právě v Jižním Tyrolsku. Mezi velice oblíbená vína, která pochází právě z regionu Jižní Tyrolsko jsou červené odrůdy Vernatsch a Lagrein a bílý Gewürztraminer. Bílá vína jsou v Jižním Tyrolsku nesporně nejoblíbenější. A dokonce bílé víno Sylvaner R 2009, Köfererhof z údolí Eisacktal/Valle Isarco získalo ocenění “Italské víno roku 2011”.

Přes krásné prosluněné vinice se můžete projíždět i na kole po Jihotyrolské vinařské stezce. Sem tam se zastavíte ve sklípku a ochutnáte… Co víc si na takové pohodové dovolené přát?

Jižní Tyrolsko zdroj: tisková zpráva

18 hvězd Michelin

Kdo by řekl, že tak malý region bude tak bohatý na ocenění Michelin. Ale je tomu opravdu tak. V současné době najdete v Jižním Tyrolsku celkem 15 restaurací s Michelinskou hvězdičkou, přičemž 3 z restaurací získaly dokonce hvězdy dvě. Jižní Tyrolsko je v počtu hvězd nejúspěšnější provincií celé Itálie. Navíc lahodné pokrmy tu ochutnáte téměř na každé horské chatě uprostřed horských svahů daleko od civilizace. Na své kuchařské umění jsou tu právem pyšní. Místní kuchaři si vybrali to nejlepší z rakouské a italské kuchyně a výsledkem je kouzlo chutí a vůní. Mezi typické patří třeba knedlíky, které jsou zcela odlišné od těch českých a zároveň tak dokonale chutné – můžete je ochutnat na sladko s jahodami či meruňkami, nebo knedlíky špenátové, sýrové či s červenou řepou. Jihotyrolská kuchyně nemá hranice. Velice oblíbeným gurmánským rájem je například údolí Alta Badia v Dolomitech, oblíbené jak v létě pro pěší turistiku, tak v zimě na lyže či snowboard.

Jižní Tyrolsko zdroj: tisková zpráva

Festival chutí 2011

Jihotyrolská kuchyně si zakládá na opravdu kvalitních produktech s pečetí kvality. A právě proto se místní produkty stanou letos poprvé středem zájmu oslav v rámci Festivalu chutí Jižního Tyrolska 2011, který se uskuteční od 2. do 5. června v hlavním městě Bozen/Bolzanu. Oslavovat se budou tyto regionální produkty: víno, jablka, mléko, špek, chléb a pečivo, zelenina, jahody a třešně, jablečný džus, čerstvé plátky jablek a sušeného ovoce, med, grappa, bylinky a koření a hovězí maso. Pokud budete mít přes Bozen zrovna cestu, nezapomeňte se tu zastavit a ochutnat!

 

Další informace o Jižním Tyrolsku najdete na www.suedtirol.info a aktuální informace také na www.facebook.com/jiznityrolsko. Ubytování si můžete zajistit pohodlně z domova na www.suedtirol.info/balicky.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma