Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Záhadná Florencie

Záhadná Florencie
zdroj: tisková zpráva

Italská Florencie není ani tak velkoměsto, jako spíš muzeum pod širým nebem. Téměř každá ulička či náměstí má svou bohatou historii, jedinci s vyvinutou fantazií si mohou klidně představovat, jak zde kdysi kráčel Michelangelo, či Leonardo, kteří právě zde vytvářeli svá geniální díla.

 

Mezi slavné rodáky se pak řadí  básníci Dante Alighieri či Francesco Petrarca, poblíž se narodil i Giovannini Boccaccio, jehož cyklus Dekameron vstoupil do dějin literatury…

Od Dómu k dómu

Florencie je jednou z nejzachovalejších renesančních lokalit, popisovat všechny její památky prostě nelze. Její dominantou je Dóm Santa Maria del Fiore (jméno se odvozuje od liliového květu, který má město ve znaku).

Je zajímavé, že o postavení této katedrály -  čtvrté největší na světě - nerozhodl o své vůli vládce, či konšelé, jak bývalo tehdy zvykem, ale všelidové referendum.

Možná i proto ale stavba trvalahodně dlouho, dokončena byla až o půl druhého století později, v roce 1467.

Největší zásluhu na podobě chrámu měl architekt Filippo Brunelleschi, proslavený vynálezem rychleschnoucí malty a dalších zlepšováků usnadňujících zednické práce.

Most zlatníků zdroj: tisková zpráva

Most zlatníků

Ze stovek historických objektů zaslouží asi zvláštní zmínku Most zlatníků (Ponte Vecchio) z roku 1345 (neobvyklý  hlavně tím, že je částečně zastřešen) a Gallerie Uffizi.

Tu nechal postavit Cosimo Medicejský, ale až jeho nástupce Francesco I. si v horních patrech vytvořil soukromou sbírku. Ta se stále rozšiřovala, až ovládla celý palác.

Pokud je řeč o výtvarném umění, nelze pochopitelně nezmínit čtyřmetrovou sochu Davida na náměstí Palazzo Vecchio.

Michelangelo na tomto monumentu, o němž napsal jeho současník Giorgio Vasari prorocká slova: „Kdo uvidí Davida, nemusí se pídit po jiných veledílech, jeho nikdy nic nepřekoná“, pracoval tři roky…

Socha Davida zdroj: tisková zpráva

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma