Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zaměřeno na vánoční města!

Zaměřeno na vánoční města!
Vánoční město | zdroj: ThinkStock

Chladný podzim, Vánoce za dveřmi, sníh na lyžování ještě nenapadl a na lázeňský pobyt nejsou peníze. Jak to vyřešit?

Velice populární jsou jednodenní adventní zájezdy. Nejčastěji lidé jezdí do Vídně, obdivují osvětlená náměstí a když jim je zima, zahřejí se punčem, vínem nebo grogem. Existují však  i jiná krásná města, která stojí za návštěvu. Zde jsou některá z nich.

Rakouský Mariazell

Andělský poštovní úřad, živé jesličky, několik míst s betlémy, včetně toho mechanického nebo perníkovou chaloupku skutečných rozměrů. To vše můžete obdivovat v městečku Mariazell  pod Alpami. Pokud jste tam byli 1. prosince a zajeli do blízkého Sankt Sebastianu, mohli jste vidět čerty na každém kroku. Konal se tam „Běh čertů“.

Čerti jsou symbolem očekávání blížících se Vánoc.
Čerti jsou symbolem očekávání blížících se Vánoc.

Trhy v polské Kudowě Zdroji

Lázeňské městečko kousek za hranicemi je vyhlášené nejen krásným lázeňským centrem, ale zejména monumentálními trhy. V předvánočním období se zde nachází stánky se vším možným. Nakoupíte potraviny, vánoční ozdoby, dekorace, sýry, výrobky z ratanu či ovčí vln. Hlavní výhodou jsou nákupy za velmi výhodné ceny.

Historická Bratislava

I tady najdete množství originálního zboží včetně šperků. Za ochutnání stojí tradiční lokše. Avšak pokud zavítáte do Bratislavy, projděte se historickým centrem s gotickou katedrálou, starou radnicí či Michalskou bránou. Krásný pohled na osvětlené město je z Bratislavského hradu.

Lokše s mákem.
Lokše s mákem.

Starý Rynek v Krakově

Hlavní specialitou, kterou si určitě nenechte ujít, je pitný med. Ten se vyrábí podobně jako víno, nejedná se ale o klasickou medovinu. K tomu ochutnejte polské krowky, sladké karamelové bonbóny. Krakovské trhy nejsou komerční záležitostí, proto zde najdete prodejce pouze tradičních předmětů a výrobků.

Vánoční trhy v Německu.
Vánoční trhy v Německu.

Osvětlená Budapešť

Tento zájezd už je o něco dražší, ale na druhou stranu uspokojí ty, kteří chtějí jen to nejlepší. A v nákupním centru Westend City Center to najdou. Na náměstí Vörösmarty se koná tradiční jarmark, který je doprovázen vystoupeními folklórních souborů a místních umělců. Po nákupech nezapoměňte navštívit termální koupele a nahřát si tělo v lázních.

Na adventní zájezdy se můžete vydat sami, nebo s cestovní kanceláři. Každá větší cestovní kancelář tyto zájezdy umožní. A když si vyhlídnete slevovou akci, nezaplatíte za zájezd více než tisíc korun.

AUTOR: Lenka Reichlová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma