Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Zelené Irsko

Zelené Irsko
zdroj: tisková zpráva

Většinu návštěvníků přivádějí do Irska — do Irské republiky a do Severního Irska — zajímavá krajina a přátelští lidé.

S Irskem je potřeba se seznamovat pomalu a nejlépe se vám to podaří při dlouhých toulkách úrodnou krajinou s jejími roztroušenými staveními nebo podél nekonečně členitého pobřeží. Ze skalnatých mysů se otevírají úchvatné pohledy na mořskou scenerii a často v těchto místech neuslyšíte nic jiného než mohutné dunění vlnobití narážejícího na útesy a nesčetné ostrovy. Irsko je ideální zemí, pokud chcete chodit na výlety, jezdit na kole nebo — s trochou odvahy — si i zaplavat či zarybařit, projet se plachetnicí nebo strávit týden na ostrovních řekách. Ani ve městech se s ničím nespěchá: večery se tráví v přátelském prostředí hos-pod nad sklenicemi irského černého piva Guinness a beseduje se, zatímco v krbu vesele plápolá krvavě rudý oheň.

Při žádném popisu Irska nemůžeme vynechat jeho bohaté dějiny. Ve všech částech ostrova se nacházejí stopy po kultuře existující dávno před příchodem křes-ťanství: historická místa jako Newgrange v hrabství Meath nebo pevnost Dún Aengus, která leží nad příkrým útesem největšího z Aranských ostrovů Inishmo-reu a patří mezi nejúžasnější pozůstatky dávných kultur v Evropě. V některých oblastech Sligo je takřka každý druhý kopeček ozdoben starodávnou kamennou mohylou. Za dob temného středověku se křesťanské komunity v Irsku proslavily jako střediska vědomostí a kultury: zříceniny Clonmacnoisu v hrabství Offaly, zbytky mohutného komplexu Rock of Cashel v hrabství Tipperary a mnoho dal-ších klášterů připomínají dobu, kdy Irsko získalo pověst země svatých a učených mužů. Opevnění postavená náčelníky keltských kmenů a anglonormanskými nájezdníky jsou svědectvím dlouhých období nepokojů, zatímco příchod protes-tantských kolonizátorů za sebou zanechal stopy v podobě velkolepých sídel a statků.

Bohatství irské kultury však nespočívá pouze v památkách. Zvláště v irsky hovořících oblastech gaeltacht si uvědomíte sílu a kontinuitu irských ústních a hudebních tradicí. Vytváření mýtů bylo pro irský lid odjakživa jednou z nejpříjemnějších kratochvílí. Staré pověsti jsou plné mimořádných osobností: neporazitelný válečný hrdina Cúchulainn, sexuálně věčně neukojená královna Medb nebo Fion MacCumhaill (Finn MacCool) pronásledující Diarmuida a Gráinneu po celé zemi. Vymyšlené příběhy, vzrušující pověry a chvastounství dnes hrají stejně důležitou roli, jako tomu bylo v době napsání nejstaršího evrop-ského lidového epického příběhu Táin Bó Cuailngé. Jako bezbranný cizinec, který musí věčně klást všetečné otázky — počínaje zjišťováním informací o krásném jezeře a konče dotazy, kde si koupit máslo — budete mít ideální možnost vyvolat ty nejbarvitější reakce. Určitě vás to pobaví a není divu, vždyť jazyk venkova, ovlivněný rytmy prastaré řeči, okouzlil i takové velikány dvacátého století, jako byli Yeats, Joyce a Beckett.

Hudba byla vždy ve středu zájmu života irské společnosti. Na koncerty tradiční lidové hudby narazíte nejen ve všech pobřežních turistických střediscích, ale i ve městech. O nefalšované lidovosti některých vystoupení je sice možno pochybovat, ale na území gaeltachtu i jinde lze počítat s autentickými ukázkami. Vedle této hudby existuje silná rocková scéna, na které vyrostli Van Morrison, U2, Sinéad O’Connor a v poslední době Divine Comedy a Jack Lukeman. Všude se setkáte se zpěváky lyricko-epických písní, již opěvují a udržují při životě staré irské sny o lásce, emigraci a velkém úspěchu. Po vystoupení nezůstane téměř žádné oko suché.
Jezera a řeky jsou snem všech rybářů, ale sport, který mezi samotnými Iry vyvo-lává největší nadšení, je mnohem rychlejší a nebezpečnější. Koňské dostihy v Irsku nejsou spojeny se společensky vypjatou atmosférou, jako je tomu na druhé straně Irského moře, ale země je právem pyšná na to, že někteří z nejlepších plno-krevníků na světě se narodili právě tady. Fotbal je stejně populární jako ve většině zemí světa. V Irsku se hraje také gaelský fotbal obsahující prvky fotbalu a rugby. Má i dnes své zuřivé fanoušky, zejména v Limericku, a chodí na něj velký počet diváků. Irský pozemní hokej (hurling) představuje nejstarší kolektivní hru v Irsku a vyžaduje zvládnutí nesmírně komplikované techniky zacházení s míčkem. Navíc od hráčů vyžaduje, aby měli velmi pevné a tvrdé kosti.

Irské podnebí, ovlivňované tlakovými systémy Atlantiku, je známé svou proměnlivostí a nelze se na něj spolehnout v žádnou roční dobu. Každý rok se vyskytnou týdny krásného počasí, ale problém je v tom, že nikdy nelze s jistotou předpovědět, kdy přijdou. V posledních letech bylo velmi příjemné počasí v období pozd-ního jara a časného podzimu, přičemž nejkrásnější měsíce byly květen a září. Zeměpisně je jihovýchod nejsušší a nejslunnější část Irska, kdežto severozápad má nejvíce srážek. Nicméně rozdíly mezi jednotlivými kraji nejsou zvlášť výrazné a celkově je možno charakterizovat podnebí Irska jako mírné, neboť působení Golfského proudu má za následek oteplení klimatu. Dokonce i v oblastech s vyššími srážkami často následuje po deštivém ránu jasné slunečné odpoledne. Kromě toho mohou být nečekané přeháňky celkem příjemnou záminkou k návštěvě místní hospody, střediska irského společenského života.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma