Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Železné cesty

Železné cesty
zdroj: tisková zpráva

Vie ferrate (doslova „železné cesty“) jsou typicky italským fenoménem.

Zjednodušeně můžeme říci, že to jsou zajištěné výstupy po skalách. Sestávají z trvale uchycených železných žebříků, skob a ocelových lan, na které si lidé mohou připnout karabiny, a umožňují slézání takových úseků, které by jinak byly příliš náročné. Mnoho ferrat bylo vytvořeno už v 19. století, kdy horolezectví přišlo v Evropě do módy, jiné vytvořily alpské jednotky během první světové války, aby zajistily výstupy, díky nimž prchali vojáci bojující v horách. Mnoho dalších bylo vytvořeno až později skupinami dobrovolníků z místního Clubu Alpino Italiano.

Všechny výstupy jsou přehledně vyznačeny v mapách Kompass a Tabacco jako tečkované nebo křížkované čáry. Ferraty však v žádném případě nejsou určeny pro začátečníky nebo osoby trpící závratí. Musíte být pevně připoutáni, mít potřebné vybavení (včetně helmy, lan, dvou samozavíracích karabin a hrudníkového nebo sedacího úvazku) — a musíte vědět, co je potřeba dělat! Není vhodné šplhat po ferratách za bouřky, protože železné úchyty se mohou stát vodiči blesku!

Pokud máte za sebou několik běžných vysokohorských výstupů, budete si určitě chtít vyzkoušet i některou z ferrat; v okolí jistě najdete mnoho lidí, kteří vám poradí. Individuálním průvodcům se platí od hodiny, proto vyjde levněji, pokud se vám podaří dát dohromady malou skupinku. Můžete se také zapsat do horolezeckých a turistických kurzů: krajské turistické informační kanceláře v Tridentsku i v oblasti Horní Adiže vám poskytnou seznam horolezeckých škol, místo v kurzu je však třeba si rezervovat dlouho dopředu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma