Znáte zámek Nebílovy?

- Cestování autor: red

Poznejte unikátní dvojzámčí!

zdroj: Archiv

Dvoukřídlý barokní zámek postavený v letech 1706-1720 stavitelem a architektem Jakubem Augustonem je představitelem typické vídeňské architektury. Při stavbě se stavitel dopustil mnoha chyb, které vedly k nemalým problémům se statikou objektu. Proto byl zámek až do roku 1785 prakticky neobýván. Prvním majitelem byl císařský generál Adam Jindřich ze Steinau. V roce 1720 byl zámek prodán Černínům. Další majitelé, hrabata z Valdsteina, využívali zámek od roku 1816 pro hospodářské účely. V následujících 100 letech se zámek téměř rozpadl. Od roku 1968 probíhá rozsáhlá rekonstrukce. V roce 1998 byl zámek zpřístupněn veřejnosti. Interiéry jsou zařízeny předměty z konce 18. a počátku 19. století ze sbírek NPÚ. Hlavním motivem expozice je květina. Dále si můžete prohlédnout nejstarší středoevropská barokní zátiší z dílny Gottfrieda Libalta z 60. let 17. století. Zámek je návštěvníkům otevřen v tzv. návštěvnické sezóně, která trvá na většině českých památek od začátku dubna do konce října. V květnu až září otevřeno denně, kromě pondělí a dnů, které následují po státních svátcích. Otevírací doba je rovněž od 9.00 hodin do 17.00 hodin. Poslední prohlídka vychází s průvodcem v 16.30 hod. Aktuální tip: O víkendu 12. – 13. září proběhne na zámku v Nebílovech souběžně s Haydnovými hudebními slavnostmi již druhý ročník Nebílovského vinobraní. Celou akci zahájí v sobotu dopolední koncert, kdy v tanečním sále vystoupí prestižní německý soubor Camessina Quartett, a od 12ti hodin začíná vlastní dvoudenní přehlídka vín z domácí moravské produkce i vybraná vína tradičních zahraničních vinařských velmocí – Itálie, Německa, Rakouska, Francie. Letos mimořádně nabídneme návštěvníkům i vína z Gruzie. Dalším lákadlem je moravský burčák. Pořadatelé z plzeňského Domu vína připraví na každý den tisíc litrů tohoto velmi oblíbeného moku. Sladká vinná rozkvašená šťáva loni zvítězila na celé čáře. Nemůže pochopitelně chybět populární sýrový a klobásový trh, neboť právě různá chuť sýra umocňuje chuťový zážitek a z degustace se stává malé dobrodružství.