Zvíkovští kapříci
Dvanáctka kuchařů z celé republiky dnes ve Zvíkovském Podhradí na Písecku dokazovala, že kapr není jen klasické štědrovečerní jídlo - smažený s bramborovým salátem, ale že se dá připravit na stovky různých způsobů.
Na talíři servíroval zprudka opečeného kapra s kroketkou z italského rizota, fenyklovou sedlinou, křupavou zeleninou a šalotkovo-slávkovou omáčkou. ČTK to řekl viceprezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jindřich Žydek.
Zatímco loni se soutěž nesla v duchu Český kapr v moderní úpravě, letos se pořadatelé snažili kapra dostat do evropské kuchyně. Do zvíkovského finále se probojovalo 12 z 18 přihlášených kuchařů. Zatímco loni soutěžila i jedna žena, letos bylo finále čistě mužskou záležitostí.
Na přípravu jídla o třech chodech měli všichni 45 minut. Základ musel tvořit filet z kapra, který mohla doplnit jiná sladkovodní ryba. Porota hodnotila mimo jiné složení receptury, kalkulaci, chuť, vůni, vzhled, dodržení limitu přípravy, techniku vaření i čistotu pracoviště.
"Snažil jsem se, aby jídlo bylo lehké. Dolaďoval jsem jej asi dva týdny," popsal Koráb svůj originální recept, s nímž se veřejně prezentoval poprvé. Na talířích před porotci se přitom objevovala i jiná zajímavá jídla z tradiční české ryby, mimo jiné smažený kapr v černé strouhance. Ta je dobarvená přírodní barvou ze sépie. "Soutěž byla dost vyrovnaná. Rozhodla preciznost práce a chuťová sladěnost. Chuť je totiž v hodnocení nejdůležitější," uvedl Žydek.
Soutěž sestávala ze dvou etap. V korespondenční části porota hodnotila fotografie jídla, kalkulace surovin pro pět porcí a technologii přípravy. "Zúčastnit se mohli jak profesionální kuchaři, tak i žáci a studenti hotelových, středních odborných škol a učilišť," uvedla mluvčí akce Jindřiška Jelínková.
Loni u poroty uspěl špikovaný kapr na teplém zeleninovém salátu a sýrovém suflé, doplněný espumou a redukcí z limetky. Pokrm připravila jediná soutěžící žena, kterou byla studentka zemědělské a potravinářské školy z Klatov Marta Vovsová.