Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Andorra: Daňový ráj se ukrývá v Pyrenejích

Andorra: Daňový ráj se ukrývá v Pyrenejích
zdroj: Profimedia

Andorra je známá hlavně díky kvalitním lyžařským střediskům a vysokému standardu jimi nabízených služeb. Atmosféru pyrenejského mikrostátu si ovšem můžete stejně tak užít i v letních měsících.

Napříč Pyrenejemi

Pyrenejské pohoří vytváří přirozenou hranici mezi Francií a Španělskem. Při zdolávání serpentin jen občas narazíte na menší kamennou vesnici nebo rekreační středisko. I proto je existence osamoceného státu uprostřed těžko přístupného pohoří zarážející. Po celou cestu vás provází překrásné výhledy, které se v údolích střídají s neprostupnou mlhou. Počasí je zde, stejně jako ve všech jiných hornatých oblastech, i v červnu těžko předvídatelné. Při našem dvoudenním výletu jsme stihli zažít pyrenejské sněhové vločky i ostré sluneční paprsky.

Obrázek zdroj: Profimedia

Andorrou prochází jen jediná hlavní silnice, kolem které se zvedá hlavní město Andorra la Vella a několik menších vesniček. Při příjezdu do knížectví vás v první moment zaujme jeho poloha. Andorra La Vella se rozkládá v úzkém údolí podél řeky Valira, obklopeným strmým pohořím. I přes náročnost terénu jsou ty nejluxusnější vily obyvatel vystavěny v příkrých kopcích nad městem.

Světově unikátní forma dvojvládí

Poloha na území dvou států a historický vývoj země vytvořil unikátní formu dvojvládí, na kterém se oficiálně podílí francouzský prezident a španělský biskup ze Seo de Urgel. Fakticky je země spravována jejich zástupci. Ačkoliv Andorra není členem Evropské Unie, platí se zde eurem. Knížectví je významným finančním centrem zejména bezcelního obchodu, což potvrzují všudypřítomné banky.

Bezcelní zóna

Oficiální podmínkou vjezdu do země je povinnost prokázat se na hraničním přechodu pasem. Při naší kontrole ovšem celníkům stačil pouze občanský a řidičský průkaz. Zdlouhavější je výjezd ze země. Jelikož Andorra neuvaluje na většinu zahraničního zboží cla, nakoupíte tu výhodně zejména alkohol a cigarety. Množství vývozu těchto produktů je omezeno, a proto je při opouštění země kontrolováno každé auto zvlášť, což může způsobit zdržení na hranicích.

Obrázek zdroj: Profimedia

Dalším, podstatně levnějším produktem, který můžete načerpat v neomezeném množství, je benzín. Jelikož při průjezdu Pyrenejemi narazíte jen výjimečně na benzinovou pumpu a spotřeba auta může být díky výškovým rozdílům nevyzpytatelná, nemuselo by se vyplatit dojíždět do Andorry s prázdnou nádrží.

Atmosféra přímořského letoviska

Přestože architektura města připomíná horské středisko, letní atmosféra v člověku vyvolává spíše pocit španělského přímořského letoviska. I v podvečer teplota neklesá pod dvacet stupňů, u všech kaváren a restaurací v centru jsou zahrádky plné turistů i domorodců, v ulicích většinou slyšíte katalánštinu. Přestože nákup zboží, na které nejsou uvaleny cla, je výhodný, v restauracích jsou ceny vyšší než v jiných západních zemích. To ovšem člověku nebrání jen tak si sednout na lavičku a pozorovat život kolem sebe.

Pyrenejský daňový ráj

Z města je na každém rohu cítit vysoká životní úroveň obyvatel, což potvrzuje fakt, že země patří mezi tzv. daňové ráje. Občané nemají povinnost platit žádné přímé daně. Získat občanství Andorry je ovšem lukrativní záležitost, ke které jsou připuštěni pouze obyvatelé, jejichž předci žili v zemi nejméně tři generace. Andorra sice nemá žádnou specifickou památku nebo výjimečné místo, které by lákalo turisty, knížectví je ovšem unikátem samo o sobě a proto si dle mého názoru zaslouží navštívit.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma