Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Belize - malá země s velkým tajemstvím

Belize - malá země s velkým tajemstvím
Belize | zdroj: ThinkStock

O středoamerických státech, jako je Kostarika, Panama, Honduras nebo Guatemala, už jistě slyšel každý, ale říká vám něco Belize?

Dnes bych se s vámi ráda podělila, o zajímavých zkušenostech mého dobrého kamaráda Petera, který nedávno odcestoval do malého karibského státu Belize.

Obecné informace

Belize, do roku 1973 známé jako Britský Honduras, je malý, nepříliš známý karibský stát, ležící na pobřeží Střední Ameriky mezi Mexikem a Guatemalou. Tento jediný anglicky mluvící stát střední Ameriky láká turisty především díky svému téměř neporušenému životnímu prostředí, kaskádově stavěným mayským chrámům, nádherným ostrovním městečkům i korálovým útesům. Místní obyvatelé, kteří jsou potomci Mayů, afrických otroků a evropských osadníků, se snaží o zachování přírodního a kulturního dědictví. Kromě nich zde žije spoustu dalších národností, takže si zde nikdo nepřipadá jako cizinec. I to byl jeden z důvodů, proč právě tento stát uchvátil i mého kamaráda Petera, který sem na nějakou dobu odcestoval. Na otázku, proč zrovna Belize, říká: „Belize jsem si vybral jednak kvůli tomu, že je to anglicky mluvící země, ale především pro jeho nesmírně výhodnou polohu, co se týče cestování, jelikož bych rád procestoval jak Střední, tak Jižní Ameriku. A z Belize se dá vycestovat prakticky na všechny strany, jak do dalších zemí Střední Ameriky, tak do Jižní, ale i do Severní. Například Miami se nachází pouze hodinu a půl letu a Mexiko stejnou dobu autem.“ 

„Belize je něco úplně jiného, než co jsem čekal a na co jsem zvyklý. Ale právě to je pro mě výzva,“ říká Peter.
„Belize je něco úplně jiného, než co jsem čekal a na co jsem zvyklý. Ale právě to je pro mě výzva,“ říká Peter.

Životní podmínky

Co se týká podmínek, Belize patří mezi relativně chudé země, takže zde najdete chudobu a špínu. Ale také spoustu krásných míst, kde se nachází mayské pyramidy a nádherné ostrůvky, kde máte pocit, jako by se zde zastavil čas. Lidé nikam nespěchají, nestarají se o jiné, naopak užívají si pohody a klidu. „Za ty dva týdny, co jsem tady, mi to přijde jako takový ráj na Zemi,“tvrdí Peter.

Lidé

Lidé, ti jsou zde nesmírně přátelští, nepomlouvají se, nezávidí si tak, jako u nás v České republice nebo na Slovensku. „Závist je zde cítit akorát z česko-slovenské komunity, která tady žije. Těm se upřímně snažím vyhýbat. Naštěstí jsem zde narazil na místní, kteří mi ochotně pomáhají a radí, co se týče cestování, dělají mi průvodce a seznamují mě se stále dalšími lidmi z okolí. Jen málokdo totiž dokáže pochopit mojí specifickou povahu. Kdo mě zná, ví, že se prostě čas od času sbalím a ze dne na den odjedu někam, kde to vůbec neznám a začnu tam úplně nový život,“ pokračuje Peter.

Goff's Caye, Belize.
Goff's Caye, Belize.

Zajímavosti

Great Blue Hole

Belize má velice dobré podmínky i pro milovníky potápění. Great Blue Hole neboli velká modrá jáma má téměř dokonalý kruhový půdorys o průměru 300 metrů a hloubce 124 metrů. Je obklopena úzkým pásem pevniny. Jedná se o závrt krasového původu, který vznikal rozpouštěním vápenaté horniny. Great Blue Hole je součástí rozlehlého korálového systému známého jako Bariéra Belize.

Korálový útes Bariéra Belize

Jednou z nejkrásnějších věcí, kterou můžete v Belize vidět, je korálový útes Bariéra Belize, který se táhne kolem celého pobřeží. Tento útes je součástí druhého největšího korálového útesu na světě, Mezoamerického korálového útesu, a díky své unikátnosti v roce 1996 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Pozůstatky mayské civilizace

Stát Belize byl kdysi centrem jedné z největších a nejmocnějších civilizací starověku. Mayské civilizace, která žila na území centrální Ameriky a zanikla zhruba před tisícem let. Dodnes není úplně jisté proč. Nicméně mayská civilizace byla neuvěřitelně vyspělá a zanechala po sobě mnoho pozoruhodných chrámů, paláců, ceremoniálních center a krásných vesniček ukrytých v deštných pralesech, kde i nadále přetrvávání mayské zvyky a tradice. Nejvyšší mayskou stavbou jeCaracol, ale mnohem známější je Xunantunich. Jedná se o vůbec první Mayskou ruinu otevřenou veřejnosti. Další mayské pozůstatky jsou například: Cerros: MayaHill, Lamanai: Submerged Crocodile, Cahal Pech: Place of Ticks, Lubaantun: Place of Fallen Stones. Na svých cestách se Peter setkal i s ženou s mayskými předky, Marií Garcíou, která mu ochotně odpověděla na pár otázek i ohledně konce mayského kalendáře a s ním souvisejícího „konce světa“. 

Maria Garcia.
Maria Garcia.

O mayské kultuře se tvrdí, že byla velice vyspělá. Víte, proč vyhynula?

Potomci mayské kultury tvrdí, že hlavní příčinou byl příjezd Španělů do Mexika a následně do ostatních zemí, kde se svým koloniálním přístupem k obyvatelstvu snažili změnit jejich víru. Mnoho lidí utíkalo do odlehlých míst celé centrální Ameriky, kam však byli stále pronásledovaní kolonizátory a následně zabíjeni, pokud odmítli přijmout jejich víru.

Co říkáte na teorii, že 21. prosince 2012 má nastat konec světa, mnozí to spojují právě s vynulováním mayského kalendáře. Máme se tohoto data obávat?

Pokud čekáte katastrofické scénáře, budu vás muset zklamat. Určitě se nejedná o konec světa jako takového, jak si mnozí mylně myslí. Mayové věří v sílu matky Země. To, co v dnešní době probíhá, vnímají jako ničení, drancování a neúctu lidí k planetě Zemi. Proto začali varovat lidi, že pokud bude tohle ničení pokračovat, dojde k velkému neštěstí, a tvrdí, že zemětřesení, záplavy a hurikány je varování Země.  

Co tedy přesně znamená vynulování mayského kalendáře? Má to nějaký hlubší význam?

Pro nás má tohle datum velký význam. Budeme se scházet na 42 tajných místech po celém světě a praktikovat různé rituály na ukončení mayského kalendáře a začátek kalendáře nového, který bude platit dalších 5 200 let. Jsme přesvědčeni, že současné lidské myšlení není rovnoměrné a jen zhruba čtyřicet procent lidí se snaží myslet pozitivně. Mayové věří, že s koncem kalendáře by se tento přístup mohl změnit a vyrovnat se padesát na padesát procent.

Pokud vás zajímají i další fotografie a zkušenosti z Peterových cest, neváhejte navštívit jeho web. 

San Ignacio, Cayo District, Belize.
San Ignacio, Cayo District, Belize.

AUTOR: Veronika Čermáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma