Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Benátky se potápějí. Navštivte je, než bude pozdě!

Benátky se potápějí. Navštivte je, než bude pozdě!
Benátky | zdroj: Redakce

Odborníci v oblasti geodézie už před rokem varovali, že se Benátky potápějí až 5x rychleji, než předpokládali. Benátčané se několikrát za rok potýkají se záplavami a po městě chodí na vyvýšených chodnících. Vydejte se do této krásné a romantikou vonící lokality dřív, než „zmizí“ pod hladinou. Víme, kam jít!

Několik zajímavostí na úvod

Benátky leží celkem na 118 ostrovech.

Spojuje je 400 mostů pro pěší a 170 vodních kanálů.

Benátky vznikly jako útočiště obyvatel římského impéria při nájezdech barbarů

Zemské podloží je příliš slabé, aby uneslo stavby. Ty proto podpírají dubové pilíře, jež po ponoření do vody ztvrdly na kámen.

Gondoly – světoznámé benátské loďky – patří k nejdražším způsobům dopravy na světě – jezdí jich tu 350.

Každý rok na konci zimy se zde koná věhlasný benátský karneval. Je to velkolepá podívaná. Chcete o ní vědět víc? Osobní dojmy i fotografie působivých kostýmů najdete v tomto cestopise.

Pizza san Marco

Kdo by neznal slavné náměstí svatého Marka? Berme jej jako středobod dalších cest po Benátkách. I přímo na něm najdete nespočet zajímavostí.

Bazilika sv. Marka

Velkolepost – to je synonymem pro tuto baziliku. Jestli církev někdy dávala na odiv své bohatství a stavěla impozantní svatostánky, pak jedním z nich je právě tato bazilika. Je postavena v byzantském slohu, celá stavba má tvar řeckého kříže. Uvnitř je bohatě zdobena mozaikami, malbami a sochami.

Stále slouží svému původnímu účelu. Vstup je tedy zdarma, ale nutností je zahalit si ramena a nohy.

Dóžecí palác

O nic méně velkolepý a úchvatný není ani Dóžecí palác – sídlo vládnoucí vrstvy v Benátkách. Na jeho prohlídku si vyhraďte opravdu hodně času, neboť prohlídka všech sálů, komnat, zbrojnic a dalších místností je poměrně náročná. V každé místnosti se vše důležité dozvíte na připravených informačních tabulkách, takže prohlídku si řídíte skutečně jen vy sami.

Po prohlídce si můžete odpočinout a projít se po přístavišti, kde se na vlnách houpou desítky gondol. Pozor dávejte na kluzký povrch chodníku a zejména schodů – uklouznout a podvrtnout si kotník můžete velmi snadno. I kvůli takové „banalitě“ se vyplatí uzavřít si pojištění na cesty, protože léčba se vám jinak může docela prodražit.

Vodním kanálům blíž

Vynechat při své návštěvě rozhodně nesmíte most Rialto – jeden z nejfotogeničtějších a nejfotografovanějších mostů. A co je na něm tak zajímavého? Krom estetické krásy jsou to i obchůdky nevšedně lemující most po celé jeho délce.

Z trochu jiného úhlu pak uvidíte Benátky z mořské hladiny – nemusíte nutně jezdit neuvěřitelně drahou gondolou, stačí využít vodní autobus Vaporetto – Benátky jako na dlani a za velmi příjemnou cenu.

Dobrovolně se ztraťte

Památek máte dost, ale chcete objevit i legendární benátskou atmosféru? Pak se většina cestovatelů shodne na jednom – ztraťte se v ulicích města. Jen tak najdete ty nejlepší kavárničky a poznáte, jak chutnají Benátky.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma