Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Bílá Opava není jen bílá

Bílá Opava není jen bílá
Opava | zdroj: tisková zpráva

Je to město barev, moderních prvků, avšak s krásným dotekem historie. Historie města je sice velmi nahnutá a jen zázrakem obyvatelům Opavy zůstaly památné stavby. Dějiny města zasahují do dávných dob plných nepokojů, ve kterých bylo zničeno mnoho památných budov. A o to víc si jich lidé váží a opravují je dle původního stylu.

Rozhledna v centru města

Město nabízí pestrou škálu výletů a míst, která vás dostanou. Kdo by chtěl videt Opavu z ptačí perspektivy, má jedinečnou šanci v samém srdci města na Horním náměstí. Z radniční věže se dají obdivovat kostely, významné domy, dvě náměstí, slezské divadlo či nevzhledné střechy supermarketů, kterých je zde přehršel.

Výstavní budova Slezského zemského muzea
Výstavní budova Slezského zemského muzea

Obnovené dějiny

Hlavním tahákem Bezručova města se stalo Slezské zemské muzeum. Je vyhledávané nejen místními obyvateli, ale především turisty. Dodnes zůstává nejnavštěvovanější památkou. Momentálně prošlo celkovou rekonstrukcí, a to velmi povedenou! I ti, kteří nejsou skalními fanoušky historie či přírodovědy, si najdou své místo, kde se zastavit a něco si prohlédnout. Ať to jsou prvky folkloru, obrazy, fotografie, vycpaná zvířata, model plísně, akvária či jeskyně.

Celá koncepce muzea je tak pěkně vytvořena, a proto nečekejte a přijeďte se přesvědčit na vlastní oči!

Zámek Raduň
Zámek Raduň

Zámky nikdy neomrzí

Koho láká objevovat památky za branami města, stačí vyjet jen pár kilometrů. Již z dálky vás přivítá gotický zámek v Hradci nad Moravicí. Před několika lety se stal perlou mezi českými zámky. Pokud nebudete mít štěstí na setkání s Ludwikem van Beethovenem, který zde pobýval, tak vězte, že v zámeckém parku potkáte nevěstu, která pózuje fotografovi či zamilované dvojice bloumající sem a tam. Je to opravdu příjemné místo k výletu i odpočinku. A pro příznivce sportu nutno podotknout, že z Opavy do Hradce vede krásná cyklostezka. Milovníci historie mohou zhlédnout ještě jednu prohlídku zámku, a to v Raduni.

Městské sady na podzim
Městské sady na podzim

Sportem ku zdraví

Poslední dobou do Opavy přijíždí mnoho nadšenců in-line bruslení. Opava je protkaná kilometry stezek a opravených cest, na kterých si zasportuje opravdu každý. Proto už jsou několikaletým zvykem sobotní noční vyjížďky osvětleným městem za podpory dobrovolníků ze sportovního klubu, policie i záchranné služby. Pro neznalce je šokující, když se na náměstí sejde více než 700 bruslařů, koloběžkářů, cyklistů a osvětlený dav má absolutní přednost na silnici.

Ale radní nemyslí jen na bruslaře. V Městských sadech, které najdeme jen kousek od centra, nechali postavit fotbalové hřiště, koupaliště, víceúčelovou sportovní halu, skate-park, tenisová hřiště, mini-golf, letní kino, bikrosovou dráhu, dětská hřiště a přispěli tak hlavně k pohodě a klidu občanů od víru města a pracovního nasazení. V letních měsících mohou lidé využít přírodní jezero s výbornou restaurací. Zkrátka v Opavě a jejím okolí si každý přijde na své!

AUTOR: Lenka Reichlová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma