Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Brána Indie aneb fascinující čokoládová pohádka

Brána Indie aneb fascinující čokoládová pohádka
zdroj: Profimedia

Na západním pobřeží Indie leží jedno z nejlidnatějších měst světa, které je významnou branou do světa barev a vůní. Pojďme společně navštívit Mumbai!

Mumbai je město s bohatou historií, která je významně poznamenaná obdobím, kdy bylo toto přístavní město britskou kolonií. Mumbai (Bombai) podlehla nejprve muslimským vojskům, aby se o několik století stala předmětem zájmu Východoindické společnosti, která si toto území zcela podmanila. Území Indie se stalo sférou vlivu Velké Británie. Po otevření Suezského průplavu se stala Mumbai důležitým obchodním centrem, křižovatkou obchodních cest.

V roce 1911 byla v Mumbaii postavená tzv. „Gate of India“. Jedná se o monumentální bránu, která byla vystavěna na počest návštěvy krále Jiřího V. a královny Marie. Je ironií, že po pádu britské nadvlády se právě touto branou s Indií loučily britské posádky a poslední britské lodě. Architektonicky významnými prvky jsou Věže mlčení, které jsou pro změnu ryze indického původu.

V Indii žije poměrně velké množství vyznavačů zoroastrismu, pro toto náboženství je typické uznávání posvátnosti živlů vody, ohně i země. Z tohoto důvodu nepohřbívají pársové (vyznavači tohoto náboženství) své mrtvé tradičními způsoby, ale umístí tělo zesnulého na vrchol věže, tam je tělo oklováno supy, až poté je možné čisté kosti pohřbít do země.

Z trochu jiného a o poznání veselejšího soudku

Mumbai je také centrem filmového průmyslu. Průměrně se zde totiž natočí nejvíc filmů na světě. Převážná většina tzv. bollywoodských filmů pochází právě z Mumbaie a okolí. Právě zde vzniká představa o Indii, která hýří barvami, tancem a indickou hudbou. Proto se Mumbai stává častým cílem turistů, kteří se rozhodnou navštívit Indii. Z postřehů cestovatelů je třeba dbát během pobytu v Indii na hygienu (zapomenout na koupání v moři), vynechat cestování vlakem nebo být opravdu opatrný a především obezřetně vybírat ubytování (nejlevnější není vždy, obzvlášť zde, tou nejvhodnější volbou).

Proč čokoládová pohádka?

Indové jsou sice také čokoládově hnědí, ale k tomuto článku mě přivedl můj oblíbený nápojMumbai (někdy zvaný Vzpomínky na Bombai). S Indií je spojen nejen svým názvem, ale především pravým indickým čajem – Assámem, ze kterého je připravován. Čaj je kombinací čaje, čokolády, mléka a medu. Všem vřele doporučuji při návštěvě čajovny ochutnat tento indický sen, mou čokoládovou pohádku.

Obrázek zdroj: Profimedia

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,440 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma