Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Cestujeme po České republice aneb Už jste byli v Mariánských Lázních?

Cestujeme po České republice aneb Už jste byli v Mariánských Lázních?
zdroj: Tisková zpráva

Česká republika je plná krásných míst, o kterých mnozí z nás nemají ani tušení. Nebo o nich možná slyšeli, ale nenavštívili je. Jedním z takových míst jsou i Mariánské Lázně, do kterých se ještě nedávno vydávali spíš zahraniční turisté. Nám zůstávaly jejich krásy skryty, a to je velká škoda. Co v těchto lázních můžete vidět?

Mariánské Lázně si oblíbili i slavní
Ačkoli jde o lázně, které se nemohou pochlubit závratně dlouhou historií, seznam těch, kteří sem zavítali, je dlouhý. Někteří se sem dokonce vraceli i opakovaně. Zařaďte se i vy na seznam návštěvníků po bok J.W.Goetha, Edwarda VII., Emy Destinové, Franze Kafky, T.G. Masaryka a dalších, kteří obdivovali krásnou přírodu západočeských lázní.

Víte, že neuplynulo mnoho času od doby, kdy na místě, kde dnes stojí elegantní hotely, byl jen prales a bažina? 

Jak do Mariánských Lázní?
Než se sem vůbec vydáte, asi by bylo dobré vzít do ruky mapu a podívat se, kde Mariánské Lázně vůbec leží. Svůj zrak nasměrujte do Karlovarského kraje a okresu Cheb. 

Právě tady se nachází nejmladší z proslulého západočeského lázeňského trojúhelníku, Mariánské Lázně, jejichž historie se začala psát koncem 18.století, kdy se o zdejší minerální prameny začal zajímat lékař nedalekého tepelského kláštera Josef Jan Nehr. 

Další klíčovou osobou byl opat kláštera Karel Kašpar Reitenberger, který nejen investoval do lázeňské infrastruktury, ale taky oslovil geniálního zahradního architekta Václava Skalníka, který nechal zasypat rokle, vysušit bažiny a založil nádherné lázeňské parky, které můžete obdivovat i dnes.

Víte, že do Mariánských Lázní můžete přijet autem, autobusem ze širokého okolí i vlakem? Mariánské Lázně jsou totiž zastávkou mezinárodního koridoru Nürnberg – Cheb – Plzeň – Praha a je tu i lokální železnice.

Font†na zdroj: Tisková zpráva

Co si v Mariánských Lázních nesmíte nechat ujít?
Největším lákadlem jsou zajisté nádherné parky a hotely, dominantou města je i proslulá Zpívající fontána, kterou najdete na kolonádě u sochy opata Reitenbergera. Nebude to dlouho trvat, a i letos se rozezní skladbami jako Hudba pro fontánu, Srdce nehasnou, Dobytí ráje 1492 a další. Co dalšího určitě musíte vidět?

Rozhlédněte se po okolí ze zdejších vyhlídek
Co je krásnějšího než rozhlížet se široko daleko kolem sebe, kochat se a přemýšlet, kam povedou vaše kroky příště? I v Mariánských Lázních si ten okamžik můžete vychutnat, stačí se vydat na některou ze zdejších vyhlídek. Vybírat můžete mezi:

  • Rozhlednou Hamelika, která své jméno dostala podle vrchu, na kterém stojí. Říká se jí i rozhledna Panorama a abyste vyšlápli až na vrchol, musíte zdolat 100 schodů.
  • Mesceryho vyhlídkou nad skalním výchozem u hotelu Royal.
  • Vyhlídkou královny Karoly ve svahu mezi Lesním pramenem a městským hřbitovem.
  • Rozhlednou na panském vrchu, která měří 55 metrů, vyhlídková plošina je ve výšce 40 m a vede k ní 207 schodů.

Vydejte se na procházku Geologickým parkem
Zajímá vás geologická stavba a rostlinné společenství Slavkovského lesa? Vaší pozornosti nesmí uniknout Geologický park, kterým vede 1,5 km dlouhá stezka s 24 informačními tabulemi. Při procházce si budete moci prohlédnout i řadu obrovských kamenů s obroušenými plochami, na kterých je vidět struktura i textura.

Boheminium zdroj: Tisková zpráva

Za miniaturami do Boheminia
Unikátní podívaná na vás čeká za branami miniaturparku Boheminium, kde můžete obdivovat zmenšeniny víc než 70 památek. Během jednoho dne tak uvidíte zámek Lednice, hrad Karlštejn, zámek Hluboká nad Vltavou, Ještěd, přehradu Les Království, Muzeum železnice Lužná, Vinné sklepy Strážnice a další.

Unavené tělo zregeneruje v Římských Lázních
Jste unavení z dlouhých procházek? Dopřejte tělu zaslouženou regeneraci. Postarají se o vás v Římských lázních, které byly vybudovány v rámci léčebného centra Nové Lázně. Dřív tady relaxovali významní státníci, dnes je můžete vystřídat vy.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma