Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Cestujete na blind nebo raději s cestovní kanceláří?

Cestujete na blind nebo raději s cestovní kanceláří?
zdroj: tisková zpráva

Dáváte při plánování své dovolené přednost službám cestovních kanceláří či jezdíte tzv. na blind? Oboje má své výhody i nevýhody.

Blíží se čas letních prázdnin a plno lidí začíná plánovat svoji dovolenou. Při tomto plánování tak často padne otázka, zda využít nebo nevyužít služby cestovní kanceláře. Jedním z důvodů jsou samozřejmě peníze. Chci ze svých výdajů, které dovolená obnáší, ještě přispívat cestovní kanceláři za to, že dovolenou zprostředkovala?

Cestovní kanceláře

Odpověď na otázku, proč při výběru dovolené přibrat na pomoc cestovní kancelář, je jednoduchá. V cestovní kanceláři za vás vše rádi zařídí. Prakticky stačí přijít na nějakou pobočku ve vašem městě a říct, že byste rádi odcestovali v daném termínu. S výběrem destinace, hotelu i dopravou vám pomůžou již sami zaměstnanci.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Výhodou často je, že samotní prodavači zájezdů na mnoha z nabízených míst byli a tak se s vámi můžou podělit o osobní dojmy. Jako například, který hotel má lepší bazén, či kde se lépe najíte. Cestovní kanceláře totiž své pracovníky jednou za čas povinně vysílají na obhlídku nabízených hotelů.

„Za dva roky, které jsem strávila v mé bývalé práci, jsem se stihla podívat do Řecka, Egypta ale i třeba do Thajska. Je pravda, že často to bylo velmi hektické, museli jsme třeba za 3 dny projít 6 našich hotelů,“ říká Lenka, bývalá pracovnice CK Fischer.

Last minute

Další výhodou cestovních kanceláří je, že když se rozhodnete, vzít si od zítra dovolenou, cestovní agentury pro vás budou mít nachystaných několik nabídek s odletem na poslední chvíli. Často tak takový zájezd také seženete za minimální cenu. K takovému hledání last minute pobytů můžete využít i internetové portály, které na svých stránkách shromažďují nabídky hned několika kanceláří.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Pokud jste však větší dobrodruzi, nahlaste v práci od zítra dovolenou, sbalte si kufry a vyrazte na letiště. Na každém evropském letišti, i na tom našem pražském, mají jednotlivé cestovní kanceláře svoje stánky či pobočky, kde nabízejí last minute zájezdy s odletem za pár hodin.

Na vlastní pěst

Pokud jste na letišti a z nabídek kanceláří jste si nevybrali, můžete se podívat na aktuální odlety. Zjistíte, že skoro v každém letadle se najde ještě volné místo. A vy tak můžete odletět za nižší cenu. Jen nebudete s předstihem vědět kam. Mnoho lidí však raději využije toho, že si svoji dovolenkovou destinaci vybere, naplánuje cestu, ale ubytování si bude shánět až na místě.

Například do Chorvatska takovým způsobem každý rok odjíždí mnoho českých rodin. Je to totiž značně levnější, než zprostředkovaný zájezd. Stačí k tomu mít jen vlastní auto a v místě, které se vám zalíbí hledat volný pokoj či apartmán. Některé rodiny totiž nabízí k ubytování půlku svého domu. Jestli mají zrovna volno, zjistíte z cedulí před jejich domem či místního informačního centra, kde mají přehled o všech aktuálních volných místech.

Exotické destinace

Jsou však i mnohem exotičtější země než evropská přímořská letoviska, kam se také vyplatí vycestovat tzv. na blind. V současné době je velmi populární Thajsko. Za zprostředkovaný zájezd byste zaplatili několik desítek korun. Pokud pojedete sami, stačí investovat do letenky a vše potřebné již zařídíte na místě a především mnohem levněji.

Pokud se přeci jen bojíte jet do tak vzdálené země nepřipravení, stačí si zarezervovat dopředu jednu noc v hotelu blízko letiště a poté co se vyspíte, můžete v klidu hledat ubytování na zbytek pobytu.

„Trochu jsme se báli té první noci, hlavně když naše letadlo mělo zpoždění a tak jsme přiletěli na ostrov pozdě v noci, ale i tak jsme sehnali hotel, sice horší, ale na jednu noc to stačilo, vynahradili jsme si to luxusním a levným ubytováním potom,“ říká Jana, která vyrazila na ostrov Koh Samui na dámskou dobrodružnou dovolenou.

Dobře tedy promyslete, kam se vydáte v létě vy. Do některých zemí se bez cestovní agentury totiž nedostanete, jako například do Egypta. Na jiná místa se ale zase vyplatí jet vlastní dopravou či bez většího zařizování.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,290 25,410
USD 23,770 23,950
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma