Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Co má společného Kateřínská jeskyně a Macocha?

Co má společného Kateřínská jeskyně a Macocha?
zdroj: tisková zpráva

Pojďme společně nahlédnout do tajů Kateřinské jeskyně. Určitě nebudete litovat!

V severní části Moravského krasu v oblasti Suchého žlebu, který je součástí národní přírodní rezervace se nachází Kateřinská jeskyně. Jedná se o paleovývěrovou jeskyni vodního systému říčky Punkvy.   Jeskyně je rozdělena na dva dómy. První z nich vyniká svou akustikou. Snad i proto se zde několikrát ročně pořádají koncerty. Rozlohou se zařazuje mezi největší zpřístupněné podzemní prostory u nás. Následující dóm je nazván dómem zkázy a chaosu a to proto, že většina krápníků která se zde nachází se zřítila.

Jako správná strážkyně….

Vchod dómu chaosu střeží "Čarodějnice", dobře známá z různých obrázků. Jedná se o hranatý vzpříčený vápencový balvan, odloupnutý se stropu a obrostlý v nejvyšší části kaskádovým sintrem v podobě ruky a hlavy, zahalené šátkem a uzlovitým stalagmitem, o něž se opírá.

Kateřinská jeskyně je suchá, ale venku před jeskyní vyráží z louky pramen vody, který prý byl kdysi silný jako vodotrysk; tuto vodu sem přivádějí neznámé vodní chodby od Macochy.

Něco málo z historie

Sloupsko-šošůvské jeskyně jsou nejvýznamnější částí prastarých vývěrů říčky Punkvy ještě z dob, kdy neexistovaly Punkevní jeskyně. Po ústupu třetihorní bádenské mořské záplavy z Moravského krasu, došlo k významným změnám na jeho podzemních krasových tocích. V následujících obdobích, zejména ve starších čtvrtohorách, docházelo v podzemí k mohutnému řícení stropů, které dalo prostorám Kateřinské jeskyně jejich dnešní podobu.

A protože byla kdysi podzemní cestou Punkvy, lze předpokládat existenci dalších rozsáhlých prostor i mezi ní a Macochou. Do nich se však ještě nikomu nepodařilo proniknout, protože cesty přetíná mohutná tektonická porucha

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma