Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Do Francie (i) za gastronomií, díl druhý - královské šampaňské

Do Francie (i) za gastronomií, díl druhý -  královské šampaňské
zdroj: tisková zpráva

Žádná oslava se neobejde bez slavnostního přípitku a žádný nápoj se k ní nehodí tak, jako pravé francouzské šampaňské, které se stalo legendou mezi nápoji a stále si zachovává svou výjimečnost.

Poté, co "vynálezce" šumivého vína mnich Dom Perignon a jeho následovníci zjistili, že nejlepší pro jeho výrobu je křídové podloží i podnebí s průměrnou nízkou roční teplotou 10 stupňů se až do té doby vinařsky opomíjená oblast Champagne změnila v zemi zaslíbenou.

Metropole šampaňského

Její největší město, Remeš, do té doby proslavené hlavně díky gotické katedrále, v níž byli od 12. do 19. století korunováni všichni francouzští králové, se pak stalo i metropolí šampaňského.

Než se k němu ale dostaneme, nebude od věci zmínit další místní pamětihodnosti, zejména Place Royale (Královské náměstí) se sochou Ludvíka XV., či Place du Parvis se sochou Johanky z Arku.

Nejdůležitější třídou je Rue de Vesle, která protíná město od jihozápadu k severovýchodu, z římského starověku se zachoval vítězný oblouk Marsova brána ze 3. století, 33 metrů dlouhý a 13 metrů vysoký.

A nakonec arcibiskupský Palác Tau, který poskytoval přístřeší všem panovníkům během korunovační cesty. Ale zpátky k šampaňskému.

Veselé vdovy

V jeho vývoji hrály velmi důležitou roli - vdovy! S  ekvivalentem tohoto slova (veuve) se ostatně setkáváme na etiketách dodnes. Mezi nejproslulejší patřila Nicol-Barbe Clicquot. Ovdověla už v sedmadvaceti a šedesát let stála v čele firmy, ze které udělala jednu z největších v zemi.

Vynalezla (v kuchyni!) výrobní postup remuage (doslova střásání láhví). Její vrstevnice, madame Pommery, se v roce 1858 ujala vedení malého podniku, prodávající obyčejné červené víno. Když odešla na odpočinek, zanechala po sobě jeden z nejvýznamnější domů v Champagne.

U „Bollingerů“ šéfovala  v letech 1941-1971 Tante Lily, které zaměstnanci pro její zálibu v doutníkových cigaretách říkali madame Jacques, a tak bychom mohli pokračovat dál a dál. Vdovy v tom zkrátka a dobře uměly chodit.

Reims zdroj: tisková zpráva

Degustace bez legrace

Většina těchto vinařství se nachází buď poblíž Remeše, či dalšího města v oblasti, Epernay. Pokud si ale někdo myslí, že tam zajede a zakoupí se slevou lahodný mok, plete se, ta prestižní totiž své výrobky často vůbec nenabízí!

Jsou si totiž vědomi své ceny, nejsou nějací "obyčejní" vinaři, aby se museli tímto způsobem "podbízet". Je ovšem možné zaplatit si degustaci, která je opravdu na úrovni a záleží čistě na stavu vaší pěneženky, kdy ona řekne dost.

Jen tak mimochodem, existují tzv. vertikální ochutnávky, kdy se degustují vína od těch nejmladších až po nejstarší, ovšem ty se pohybují v řádu desetitisíců (tedy ty nejlevnější!)

Na závěr tedy raději něco optimističtějšího. Až do 23. října slaví katedrála  800. výročí založení a její okolí bude žít koncerty, pouličními představeními, apod. A i do Remeše platí výhodné promo ceny luxusními autobusy  Eurolines již od 1 600 Kč za obousměrnou jízdenku!

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma